Annons

Hyschandets tid är förbi


När jag berättar för vänner och bekanta att jag ska bli bibliotekarie händer det att jag får responsen: ”Men du som pratar jämt Hur ska du kunna jobba på ett bibliotek som ska vara tyst?”. Att det ska vara tyst på bibliotek är en obestridlig sanning för många och många tror att bibliotekarier står redo med hyscharfingret närsomhelst en besökare höjer rösten en smula.

Men faktum är att regeln om total tystnad på bibliotek ofta är heligare för låntagare än för bibliotekarier. Otaliga är de tillfällen då en låntagare har kommit fram till informationsdisken på biblioteket där jag jobbar och viskat fram sin fråga. Jag brukar svara i normal samtalston varpå personen i fråga hoppar till och ser förbryllad ut. Vid ett tillfälle stod jag och småpratade med en besökare och fick plötsligt höra en omisskännlig hyschning. Jag ryckte på axlarna, log ursäktande och sänkte samtalstonen men fortsatte prata. Efter någon minut hör jag en hög röst som förkunnar: ”På bibliotek ska det vara tyst ”.

Det är nog bra att låntagarna har lagt en regel på minnet. (Det faktum att böcker ska vara tillbaka inom en viss tid verkar däremot ha gått många förbi.) Men tystnad på bibliotek är inte lika viktigt som det har varit. Självklart finns det platser på bibliotek där det fortfarande ska vara tyst (ja, jag tycker också att det ska vara skottpengar på den som pratar högt i Carolinas tysta läsesal) men synen på bibliotek har förskjutits. Bibliotek är inte längre enbart en boksamling och en plats för tyst läsning utan de fyller också en viktig funktion som mötesplats och kulturellt centrum. Numera anordnas författarkvällar, språkcaféer, bokcirklar, feministfestivaler och mycket annat på bibliotek runtom i Sverige. Det finns soffgrupper och schackbord som inbjuder till samtal.

Det här är en utveckling som inte ses på med blida ögon av en del. Det finns Flashback-trådar som förfasar sig över att biblioteken numera är en lekplats för osnutna ungar. Säkerligen har Ring P1 fått ett antal samtal om hur det går utför med biblioteken. Men de får säga vad de vill, hyschandets tid är förbi och även sådana pratsamma och högljudda personer som jag tillåts bli bibliotekarier...

nbsp;

Veckans fråga

Vi på Bibblotisdag har fått in några frågor vilket vi är hemskt glada för Skicka gärna era frågor om allt som rör böcker och bibliotek så levererar vi eminenta svar.

Fråga: Jag och ett gäng vänner pratar ofta om att starta bokcirkel men kan inte enas om vad vi över huvud taget ska läsa. Tips?

Svar: Att vara med i en bokcirkel är snudd på lika obligatoriskt som att ha ett medlemskap på gym numera. Inte mig emot Läsandet kan annars vara en ensam hobby och en bokcirkel kan i bästa fall förhöja läsupplevelsen och öka bokintresset (i sämsta fall kan det innebära att man får en favoritbok totalt nedgjord och ovänner för livet men det är en annan story). Jag har varit med i några stycken, mer eller mindre officiella, och här är mina bästa tips baserat på de erfarenheterna:

1. Välj en lagom lång bok

2. Börja inte samtalet med att ge ett omdöme om boken

3. Prata om boken det första ni gör

Cirka 250 sidor brukar vara lagom för en bokcirkelbok, är lättare att diskutera än en tegelsten och om någon avskyr boken (vilket alltid händer) slipper hen den utdragna plågan (eller de dömande blickarna som de andra ger när personen i fråga erkänner att den inte läst ut boken). Att inleda med omdöme brukar sluta i fullskaligt krig och ”diskussionen” kommer bestå av att deltagarna debatterar varför boken är så fantastiskt/usel. Tipset om att prata om boken först gäller särskilt om man är kompisgäng som har bestämt sig för att bokcirkla. Risken är annars överhängande att det blir mest snack om annat och diskussionen om boken blir en mening var i slutet av kvällen.

Tre titlar att bokcirkla

1. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt. nbsp;Ungdomsböcker lämpar sig ovanligt väl för bokcirklar. Oftast ganska lättlästa och lagom långa. nbsp;Dessutom har utgivningen de senaste åren hållit väldigt god kvalitet och Låt vargarna komma är en nbsp;av dem.

2. Kallocain av Karin Boye. nbsp;Kallocain är en pärla av en av Sveriges största författare som förtjänar fler läsare. En dystopi som nbsp;behandlar människans bästa och sämsta sidor.

3. Tlön, Uqbar, Orbis Tertius av Jorge Luis Borges. nbsp;Noveller passar utmärkt för den bokcirkel som vill läsa en mindre mängd text eller ses oftare. Jorge nbsp;Luis Borges novell Tlön, Uqbar, Orbis Tertius är bara 25 sidor lång men ger upphov till en livstid av nbsp;funderingar.


Annons

Annons

Ställ en fråga

Har du en fråga till biblioteksstudenterna? Vill du ha boktips? Mejla webbred@ergo.us.uu.se så får du svar

Läs mer

2015-06-02 14:09
Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod…
2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:24
Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer