Den inspirerande bibliotekarien

Det är en allmänt erkänd sanning att en student som borde plugga inför en tentamen söker efter sätt att skjuta upp det pluggandet på. Som biblioteks- och informationsvetarstudent borde jag just nu skriva på terminens första hemtenta. Istället sitter jag och funderar på den här bloggen. Ergo brukar ha en kolumn där biblioteksstudenter skriver kring frågor om läsande, bibliotek och böcker. I år är det en blogg. Jag tänkte börja med att sjunga inspirerande bibliotekariers lov. Personligen har jag en skolbibliotekarie att tacka för mycket av det som format mig som läsare.

Skolbibliotekarien som inspirerade mig mest var min skolbibliotekarie från förskola till gymnasiet. Hon hade arbetat på biblioteket i många år och varit där sedan första gången jag börjat låna och läsa böcker, när lånekorten var en papperslapp och lånesystemet fortfarande inte var digitalt. Hon delade med sig av sin entusiasm för läsande och böcker, jag kunde diskutera och se fram emot nya böcker i serier som vi båda gillade. Med henne kunde man prata om böcker och hon hade inga problem att ta att man verkligen, VERKLIGEN, älskade en bok så mycket att man läste den 20 gånger under loppet av två månader. Nu i efterhand funderar jag på varför just en spökhistoria som var ytterst förutsägbar redan för mig som nioåring fångade mitt intresse, men heder åt skolbibliotekarien som bara såg en unge i bokslukaråldern och uppmuntrade det.

Den gången jag gjorde min praktik på biblioteket i årskurs nio fick jag en katalog med de böcker som skulle släppas under hösten och jag fick ge förslag på böcker som vårt lilla bibliotek borde köpa in. Jag vet inte vilka böcker jag tyckte var värda att köpa in, men hon valde att lyssna på mina förslag. Hon hjälpte mig senare med att fixa fjärrlån till skoluppgifter och kom ihåg mig efter att jag flyttat till Uppsala för att plugga och lät mig låna utan lånekort (quelle horreur!) när jag var hemma på lov.

Jag vill därför hylla alla inspirerande bibliotekarier som hjälper till att nära läslusarna, bokmalarna och boknördarna runt om i Sverige, men även de som inte hunnit bli bitna av en fantastisk bok än. Ni hjälper till att ge hopp genom läsning, visar de världar som kan nås genom böcker och skapar en tillhörighet med något större. Ni inspirerar och ger oss som är på väg att bli bibliotekarier något att leva upp till. Vi kan förhoppningsvis axla era mantlar.

Det är också en allmänt erkänd sanning att boknördar gillar att citera kända böcker. Har du ett favoritcitat eller minns du en bibliotekarie som inspirerade dig? Kom gärna med kommentarer!