Och vinnaren är...

Innan jag börjar skriva om Nobelpriset i litteratur så tänker jag skriva lite om Henning Mankell, som avled på natten mot måndag. Jag som inte direkt är något stort fan av deckare är mest bekant med Mankell som en författare med stor del av sitt författarskap i Moçambique. Den första Mankell-boken jag läste har jag dessutom ett speciellt förhållande till. Eldens hemlighet fick alla femteklassare på Internationella bokdagen för att främja läsande och den har jag haft med mig sedan dess. Och nu kanske det är läge att läsa om den. De böcker av Mankell jag läst, vilket inte är en stor del av hans författarskap, har alla varit mer än läsvärda.

 Dr. Jost Hindersmann

Egentligen har jag tänkt skriva om Nobelpriset i litteratur, som med största sannolikhet kommer tillkännages på torsdag. Jag tänker dra lite om de tre namn som jag har hört mycket om som troliga vinnare och lite om namn som alltid finns med. Låt oss nu tala om några kandidater till att se sitt författarskap få en försäljningsboost.

En av de mest omtalade i år är Svetlana Aleksijevitj, som främst är känd för sina reportage om livet i Sovjet. Den senaste delen i Utopins röster, som reportageserien heter, kom nyligen ut på svenska. Aleksijevitj är en av mina favoritförfattare och jag trodde att hon skulle få förra året när priset gick till Patrick Modiano. Jag älskar hennes böcker och boken Bön för Tjernobyl rörde mig till tårar flera gånger.

 Elke Wetzig

En annan författare som talats mycket om är Chimamanda Ngozi Adichie. I Sverige är hon kanske mest känd för boken En halv gul sol om Biafrakriget, men även Americanah som kom på svenska 2013 är minst lika bra som hennes genombrott. Allt Ngozi Adichie skriver är för övrigt väldigt läsvärt. Dock tror jag inte att hon vinner priset i år, hon är i Nobelprissammanhang väldigt ung än. Men lägg hennes namn på minnet och se till att ha läst några av hennes böcker. Det lär inom några decennier vara Chimamanda Ngozi Adichies tur.

 George Osodi

I år har jag även hört det tisslas om Margaret Atwood, en kanadensisk författare som gärna skriver på gränsen på SF. Jag skulle så oerhört gärna se Atwood få priset just för att hon då skulle visa upp en litteratur som ibland är på gränsen mot SF och ibland helt gått över till SF. Atwoods Tjänarinnans berättelse (The Handmaiden’s Tale) och MaddAddam-triologin är fantastiska SF-böcker för alla, oavsett om man gillar SF i normala fall eller inte.

 Frankie Fouganthin

Det går ju inte att tala om Nobelpriset i litteratur nuförtiden utan att nämna Joyce Carol Oates, Haruki Murakami, Milan Kundera eller Adonis. Nu är de nämnda och allt är i sin ordning. För er som tycker att Nobelpriset är för hypat eller är för överreklamerat så kan jag rekommendera IgNobelpriset istället. Tidigare IgNobelpris i litteratur har gått till: John Trinkaus som skrivit 80 vetenskapliga artiklar om saker som irriterar honom, författarna till ett antal epostmeddelande från Nigeria som bara behöver lite pengar för att få till gång till en större summa som de vill dela med sig av och An Garda Síochána, Irlands polis, som skrivit en rapport om hur den misstänkte polske fortköraren Prawo Jazdy, som hade mer än 50 obetalda p-böter, men det visade sig att Prawo Jazdy är polska för körkort. Årets IgNobelpris i litteratur har gått till Mark Dingemanse, Francisco Torreira, och Nick J. Enfield som upptäckt att ”huh?” finns i nästan alla mänskliga språk jorden runt.

Vem förtjänar ett Nobelpris i litteratur? Vem förtjänar ett IgNobelpris i litteratur? Dela gärna med dig av dina förslag till årets Nobelpristagare och nästa års IgNobelpristagare. Har du en favorit bok av Henning Mankell så dela gärna det också. På torsdag återkommer jag med en liten analys av årets Nobelpris i litteratur.