När google var en bibliotekarie

Just nu pågår praktiken för mig och de andra som läser till bibliotekarie här i Uppsala, så jag och mina kursare provar på lite olika arbetsplatser. Själv är jag på enheten för bibliotekssystem på Carolina. Men det är inte det jag hade tänkt skriva om, utan om lite roliga saker som bibliotek gör på internet. Eller rättare sagt, roliga saker som hände på biblotek innan internet.

New York Public Library

Tänk dig följande scenario, du behöver ta reda på information om något, säg fakta om någon grekisk filosof. För 50 år sedan fanns inte smartphones, google eller internet. Så vad gjorde vetgiriga personer då? De ringde en bibliotekarie såklart! Bibliotekarier är ofta sjukt belästa - något jag lärt mig på min praktikplats (jag är säker på att det finns personer där som behärskar latin, cc+, klingon och dothraki, utöver svenska, engelska tyska och kinesiska) - men bibliotekarier är vana vid att leta efter information. En rolig grej som New York Public Library gör är att lägga ut några av de frågor som kommit in över telefon genom historien till dem. Bland annat om Sokrates, Plato och Aristoteles var samma person, eller om det är fullmåne varje natt i Acapulco, eller livslängden för en övergiven kvinna... Och biblitekarien svarade glatt får jag anta.

New York Public Library

För att jag är lite partisk över vårt fina universitetsbibliotek så gör jag lite reklam för dem också nu, kolla in dem på instagram.

Alla bilder från New York Public Library, de har en ganska kul instagram också :)