JAG ÄR KULTURELL OCH MED LÄGENHET

HEJ!!! Detta blir ett långt inlägg. Tydligen, om man ska nå SUCCESS i bloggvärlden så ska man skriva ofta och kort och ha mycket bilder. Jag får väl helt enkelt klämma in massa bilder.

Jag ska berätta om min dag. På något sätt tänker jag att den kan, javene, säga något om mig. Det har liksom varit en typisk Nathalie-dag. Så om man är intresserad av det, eller av opera, så kan man ju läsa vidare. Nu är jag rädd att även det här inlägget kommer börja lite neggigt, men trots alla INCONVENIENCES så vill jag börja med att förtydliga att jag fortfarande är vid god vigör och att det är svinkul att vara utbytesstudent och att alla borde prova det och så. Så.

ESN, Erasmus student network, är en internationell studentorganisation som anordnar olika event för att utbytisar ska lära känna fölk och ta del av t.ex. kulturella happenings. Några exempel på sådana i Gent är: pub crawl, guidad båttur på kanalen, resor till Paris, Brygge, Amsterdam, Ardennes, speed dating , opera och så vidare.

För några dagar sen hörde min nyfunna rysk-svenska vän Alina av sig till mig och frågade om jag ville ”hänga med på opera”. ”Fuck yeah” svarade jag. Att den ägde rum idag tänkte jag inte så mycket på igår då var ute på jazzklubb, jag och mitt lilla multikulturella *gäng*. (Ja, på en vecka kan man faktiskt hinna skaffa sig ett litet gäng. Tiden får utvisa om det håller i sig under hela terminen men det känns faktiskt redan ganska etablerat, och består av tre svenskar, en dansk, en finne, en fransman, en belgare, en ryss och en litauer. Härligt va?) ((Jag gillar parenteser lite för mycket tror jag, ska försöka trappa ner på dom)). I alla fall. Lång historia (väldigt) kort: Mycket öl. Flera belgare jag har pratat med har sagt att de enkelt kan peka ut en utbytesstudent om de befinner sig på tex en pub. Det tar nämligen ett tag att vänja sig vid den belgiska ölen, och i början gör ofta den ovane felkalkyleringar gällande mängd och styrka. Jag gjorde igår felkalkyleringar gällande mängd och styrka. Vaknade sent och uttorkad, såg ett meddelande från ESN att det skulle vara fin klädsel. NO SNEAKERS. Snyggade till mig bäst jag kunde och rusade, sen som vanligt och bakis till operan. Hann äta en morot i farten. Man skulle vara där 14.30 och senare på dan, kl. 19, skulle jag ha en lägenhetsvisning, men jag tänkte att herregud, det hinner jag ju med god marginal. Little did I know att operan var FYRA TIMMAR LÅNG. Och på tyska, med flamländsk undertext.

Såhär såg det ut:

Utsikten från våra platser.

Subtitlesmonitorn över scenen.

 

Ja. MEN. Allt till trots var det faktiskt en ganska cool upplevelse. I första pausen sprang jag ut och köpte en wrap och en cola som jag tryckte in mig bakom ett hörn. (Bakom ett hörn för att alla andra åt snittar och champagne). Sången var vacker och platserna bra och under akt två lyckades jag googla fram en engelsk översättning av operan, så jag satt med min iPhone och scrollade så jag kunde hänga med i handlingen lite. Stycket vi såg var ”Tannhäuser” av Wagner. Lite KURIOSA: Ni vet slottet man ser i början av disneyfilmer? Detta:

Slottet är baserat på ett riktigt slott, som heter Neuschwanstein och ligger i Tyskland. Och tdligen så är slottet designat utifrån operan Tannhäuser. Alla inredda rum är dekorerade med scener från gamla legender och sagor samt scener ur den.

SPOILERVARNING.
Tannhäuser är en snubbe som lever gott hos kärleksgudinnan Venus. Han får kärlek och härlighet, inklusive sex förstår man, i överflöd, men en dag tröttnar han på det och vill dra ner till jordelivet. Sexuell mättnad typ. På jorden har de en annan syn på kärlek än vad han har. Ja, hela operan handlar om kärlek. Dygdig kärlek VS sinnlig kärlek. Moral VS sexualitet. Operan är som en reflektion av det sena 1800-talets orosmoment. Vid ett tillfälle står tre olika män, plus Tannerhäuser, i en sångduell. Den som sjunger vackrast till Elisabeth, som alla är kära i, vinner. Battle-ämnet är kärlekens natur. De tre männen sjunger om blommor och grejer, och har en syn på kärlek som något som ska utövas på avstånd, i beundran och dygd. Då flippar Tannenhäus och utmanar deras syn i sin sång, och lovordar Venus, och kärleken de delade. Dvs han exponerar sina erotiska hemligheter och en värld av extrema sexuella erfarenheter som är bortom de pryda jordmänniskornas förståelse. Elisabeth faller som en fura för hans musik och ord, men hans utspel uppskattas inte av fölket och han blir fördömd, och måste söka upp påven i Rom för att be om förlåtelse. Sen dog min iPhone så jag fattade inget mer, men jag tror att några dog. Det var i alla fall coolt att inse att om man läste lite mellan raderna i det högtravande och metaforiska språket så dolde sig massa spännande.

 

Min ryska, världsvana, finklädda, operakännande vän och bakfulla jag

 

Efter operan var det dags för lägenhetsvisning, men eftersom killen som bor där inte har Facebook i mobilen så har det varit svårt att ha kontakt med honom, speciellt som min mobil dog, så jag kunde inte meddela att jag hade hamnat på en fyra timmar lång opera. Och hade inte hans nummer så var skiträdd att han skulle ha gett bort rummet till någon annan än en slarvpelle som kommer flera timmar försent. Men ICKE! Han godtog mina miljontals ursäkter och nu ÄR JAG MED LÄGENHET!!!! Det känns otroligt fantastiskt bra att ha en grej mindre att oroa sig för. Rummet är fint och stort och min nya roomie känns som världens bästa och han skrattade åt mina skämt och jag åt hans och sådär, ni vet. Bilder i nästa inlägg, kanske.

Betten har börjat blekna men känns ändå bra att flytta ut. Säkra före det osäkra.

Nu är klockan 01.25. Om 2,5 timme ska vi ses vid Volksterrenwacht och kolla på lunar eclipse: månen passerar bakom jorden, in i dess skugga. Det kan alltså bara hända när sol, måne och jord är på exakt linje. Det kallas även för "blood moon" för att månen får en rödaktig färg. Att sova känna lockande men jag finner månen magisk och nästa chans att se en blood moon är 2033. 

Nä, hörrni. Ta hand om er. 

<3