Annons

Slumpens maktspel


Tomas Isenstam
Skuggor över Boston
Sinkadus förlag

Kan den meningslösa slumpen eller händelsekedjor som för alltid förändrar våra liv vara resultatet av ytterligare en dimension – förutom rummets, tidens och hastighetens? Detta är en av de många frågor som läsaren ställs inför i Tomas Isenstams roman ”Skuggor över Boston”.

Isenstam är Uppsalajuristen och statsvetaren som nu frångår facklitteraturen och ger sig in i det skönlitterära fältet. Han har stor erfarenhet av tillsynsarbete i statliga myndigheter men i ”Skuggor över Boston” för han oss in i en myriad av gastkramande och till synes helt osannolika händelseförlopp, som ändå till slut visar sig vara av stor betydelse för utgången. Genom att växelvis låta huvudpersonen Paul Edwards tala ur sina anteckningar och beskriva de övriga karaktärernas levnadsförlopp i sina kapitel bygger han upp en närmast thrillerliknande spänning. Städer som Uppsala och Boston agerar spelplan för detta drama och för Uppsalabor ger den egna miljön en extra dimension till läsningen.

Paul är född i Uppsala men den unga familjen flyttar tidigt till Boston för arbete. När han är 20 år bär det av tillbaka till Uppsala för juridikstudier och ett sökande efter sina rötter. Han känner sig ensam i världen sedan föräldrarna omkom i en bussolycka på sonens 13-årsdag. Den dag då det gått så bra i skolan dessutom. Finns det en koppling där? Var han för glad över de goda resultaten och kan det ha med föräldrarnas tragiska död att göra? Den vuxne Paul brottas med svåra skuldkänslor. Som läsare blir jag så engagerad i handlingen att jag drar en lättnadens suck då han finner kärlek och stöd hos en studentska i Uppsala. Sökandet efter sitt ursprung ska nämligen föra honom till omskakande upptäckter.

Hos adoptivfadern råkar han av en tillfällighet komma över handlingar, som vänder upp och ner på tillvaron. När jag trodde att jag hade lärt känna Paul står jag öga mot öga med en man som verkar ha vuxit upp hos maffian. Ärligt talat måste jag fråga mig själv hur det är möjligt att Paul kan sätta sig över personer, som man inte skulle vilja möta ens i dagsljus.

Läsaren blir också guidad i ett av Amerikas hårdaste fängelser, LSP, där fången Jonathan Freeman sitter och begrundar sitt öde – ett öde som ska visa sig vara tätt sammankopplat med Pauls. Upplösningen är närmast sakral.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…