Annons

Går inte att värja sig


Nina Hemmingsson
Snyggast på festen
Galago förlag

Detta är en bok om livet, tänker jag när jag slår ihop pärmarna. Den berör ibland de stora frågorna, men så mycket oftare de små. Som vanligt är Nina Hemmingsson inte rädd att ta i det som är obekvämt och avvikande. Men hon gör det med humor, och faktiskt med något mer av den varan än vad hon haft tidigare. Det är en lättillgänglig bok.

Nina Hemmingsson debuterade i Ergo och har sedan dess blivit en erkänd och uppskattad tecknare. En del av de enrutingar som finns i Snyggast på festen har tidigare publicerats i Aftonbladet. Det klassiska serieformatet växlas med fristående teckningar.

Jämfört med hennes tidiga tecknande är serierna i den här boken kortare. Många består av bara en ruta. Replikskiftena mellan karaktärerna är nedkokade till sin allra mest koncentrerade form. Det funkar bra. Trots att serierna är korta finns en känsla av sammanhang. De teckningar som finns inblandade däremellan är däremot mer ojämna. Några är riktigt bra, medan andra är svårare att förstå.

Ett tydligt återkommande tema är könsroller och hur de påverkar våra (heterosexuella) relationer. Ljuset ligger på små vardagliga beteenden som de flesta nog känner igen sig i. Betraktelserna är korthuggna och får inga vidare kommentarer, men det behövs inte för att tydligt visa absurditeten i hur vi ibland beter oss. Iakttagelserna är skarpa och ironin ligger så tät att det inte går att värja sig. Hoppas jag i alla fall. Jag vill åtminstone tro att detta kan nå längre än till de redan feministfrälsta.

Det är helt klart i dialogerna som bokens styrka ligger. Med en serieruta känns det ibland som att Nina Hemmingsson lyckas säga lika mycket som en hel bok av någon berömd feministisk tänkare. Det är små serier med stora poänger.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…