Annons
Estetiken i ”Lovecraft” är mörk, med flera subtila referenser. (Bilden är beskuren)
Foto: Albumförlaget

Uppsalaskräck enligt Lovecraft


Skräckförfattaren H.P Lovecrafts monster släpps lösa i det moderna Uppsala. Resultatet är intressant, spännande, och ibland skrämmande bra.

H.P Lovecraft räknas ofta till en av 1900-talets största skräckförfattare. I sitt berättaruniversum utvecklar han en alternativ värld som utspelar sig i vår egen. Bakom mysterier gömmer sig ofta dörrar till andra dimensioner vars innehåll och invånare inte kan uppfattas av de mänskliga sinnena. Personer som kommer i kontakt med dessa förlorar ofta förståndet eller går ett mycket värre öde till mötes.

Anderson och Thollin vill att vi ska ponera hur Lovecrafts universum skulle kunna påverka oss i samtida Uppsala. I fyra självständiga serier får vi möta hemsökande makter vars influenser över en plats eller personer sakta växer. Kortare historier brukar vara det bästa formatet för skräcklitteratur, och samma recept följs här.

I de berättelser som får utspela sig i modern tid med allt vad det innebär fungerar temat som bäst. Det är en ny tappning av en intressant och spännande värld där vi kort får träda in i några olyckligt lottade personers öden. En annan mycket välkommen aspekt är att författarna för det allra mesta har rört sig bort från Lovecrafts mest typiska karaktärer. Det finns förvisso fortfarande excentriska karlar på jakt efter förbjuden kunskap, men de ges motovationer som det faktiskt går att ställa sig bakom.

1000 Ögon: Lovecraft är väldigt vackert ritad. Varje bild är sprängfylld med detaljer. Estetiken är mörk, med flera subtila referenser. Uppsala med närområde fungerar väldigt bra som plats för Lovecraft-inspirerade historier. Det är en ganska mörk stad trots allt, med många gamla institutioner och platser som lätt låter sig överösas med ytterligare mystik. Igenkänningsfaktorn är hög för den som någon gång vistats i Uppsala, vilket det bidrar till att förstärka läsarupplevelsen.

Jag hoppas att få läsa mer om hur Lovecrafts mysterier hemsöker Uppsala. För vad gömmer sig förutom cyklar i Fyrisån? Jag hoppas i alla fall på Cthulu.


Annons

Annons

1000 ögon – Lovecraft
Jonas Andersson amp; Daniel Thollin
Albumförlaget

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…