Annons

Goda ambitioner når inte ända fram


Klarhet
Lisa Westerlund
Lava förlag

Lisa Westerlund är en före detta Uppsalastudent som debuterar med boken Klarhet. Det är en berättelse om våld i relationer, ett ämne jag ofta hör talas om men egentligen vet väldigt lite om.

I Klarhet får vi följa karaktären Klara och hennes resa genom och bort från relationen med sin våldsamma pojkvän Rickard, med hjälp av sina två väninnor Astrid och Leila. Berättelsen är uppdelad i tre delar där vi i första delen får en introduktion till Klaras liv och situation. Den andra delen består av Klaras frigörelse och hämnd mot Rickard och avslutas i den tredje delen med att beskriva vad Klaras handlingar får för konsekvenser.

Ambitionen att informera läsaren om hur våld i relationer faktiskt kan se ut märks tydligt och genom ett vardagligt språk och berättelsen är lätt att ta till sig. Men trots ambitionerna att agera ögonöppnare kan berättelsen ibland te sig platt och alldeles för enkel. Många gånger får jag känslan av att handlingsutvecklingen är för bra för att sann. Klara och tjejernas hämnd mot Rickard är nästintill problemfri och han uppfattas därmed som otroligt dum som går på allt. Jag upplever att berättelsen bara lyckas skrapa på ytan av konflikten. Detsamma gäller karaktärerna där kontrasten mellan starka karaktärsbeskrivningar varvas med sådana som verkar agera stereotyper utan vidare reflektion. Ett annat störningsmoment är Westerlunds försök till att skapa en helhetsbild av händelserna genom ett allvetande berättarperspektiv. Allas tankar, från sympativäckande Klara till kompisens pojkvän, finns representerade. Jag förstår poängen i att beskriva handlingen utifrån olika karaktärer för att uppmärksamma hur olika människor berörs av ett och samma problem men det lämnar mest läsaren förvirrad.

Författaren har även gjort en version av berättelsen där rollerna är ombytta och Rickard istället misshandlas av Klara. Denna ambition tydliggör själva fokuset på våld i relationer oavsett vem det är som utövar det och vem som berörs av det. Versionen finns tillgänglig som e-bok. Som debuterande roman är detta utan tvekan ett starkt bidrag i bokdjungeln och författaren lyckas väcka intresse som får en att snabbt ta sig igenom handlingen. Trots att boken har sina brister lämnas jag inspirerad att ta makten över mitt liv.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…