Annons

Knepig blandning om anmärkningsvärd uppsaliensare


Nykterist med sinne för brännvin
Claes Melin
VOTUM förlag

Henrik Wilhelm Söderman var en av de mest framgångsrika handelsmännen baserade i Uppsala under 1800-talets senare hälft. Han hade en fattig barndom, men började i tonåren arbeta i en handel och lyckades därefter anskaffa sig ett flertal stora, viktiga företag i Uppsala. Nykterist med sinne för brännvin är Södermans barnbarnsbarn Claes Melins biografi över köpmannen.

Det är en lite knepig blandning av biografi och skönlitteratur, där båda delarna ibland frustrerar en. Episoderna i Södermans liv nbsp; är många, och slutdestinationen är ofta oklar. Juridiska bråk, styrelsemöten och drabbningar i fullmäktige varvas med problem i hemmet, reträtter till kurorter, och en resa till Paris för att besöka världsutställningen. Dessutom är boken skriven i en stil som omkläder sina rollfigurer med tiotals adjektiv. Någon är ”obehärskad” och ”orolig”, ”lugn” eller ”artig”. Dessa försök till inlevelse känns oftast som rena gissningar, vilket får motsatt önskad effekt. Resultatet är en bok där det biografiska ibland är övermättat på fakta, medan det skönlitterära inte känns tillförlitligt.

Det är trist, eftersom genuin dramatik omgav Söderman. Han skaffade sig sin anmärkningsvärda rikedom genom att driva brännvinskrog trots att ett förbud mot privat försäljning av drycken rådde i Uppsala. En bedrift han lyckades med endast på grund av en juridisk teknikalitet. Samtidigt var han tydligen en sådan otrolig pina att ha att göra med att styrelsemedlemmarna i hans företag, några av dem tidigare bundsförvanter och vänner, konspirerade till att få honom bort från ordförandeposten. Kapitlen om dessa händelser är intressanta och kanske så pass spännande som boken någonsin blir.

Södermans spritbutik låg på Vaksalagatan 5. Husen har rivits och nu ligger det där en blomsterbutik. Och möjligtvis är det blicken in i historiens Uppsala som är Nykterist med sinne för brännvins största behållning för den student som plockar upp den. nbsp; De flesta av oss kommer hit, och stannar nog här ett par år, men tids nog flyttar vi härifrån. När vi gör det är det få av oss som har med oss något av den stad som fanns här för över hundra år sedan.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…