Kannibaler sätter skräck i Borås

Smutsig svart sommar
Anders Fager och
Daniel Thollin
Pagina

"De äter män och tillber den svarta geten i en skog utanför Borås, men en kväll går något snett."

I Borås härjar en grupp kvinnliga kannibaler som sedan tidernas begynnelse dyrkar en svart get. I alla fall om man ska tro uppsalabon och serietecknaren Daniel Thollins och författaren Anders Fagers samproducerade seriealbum Smutsig svart sommar.

I seriealbumet får vi följa vi ett gäng tonårstjejer i Borås, som alla ingår i samma hemliga sekt. En sekt där de lurar ut killar i skogen för att sedan äta upp dem. En sorts svarta änkor som tillber ett väsen som går under namnet ”Den svarta getens budbärare”. Medlemmarnas familjer har ingått i sekten i flera generationer och känner alla till den uråldriga legenden som ligger till grund för alltihop. De äter män och tillber den svarta geten i en skog utanför Borås, men en kväll går något snett.

En tjej vid namn Kari förvandlas till något som liknar en spindel, en annan låser in sig i veckor, och en tredje hamnar på psyket. Det som är den smutsiga svarta sommaren är ett virrvarr av fragment som bitvis är mycket svåra att koppla ihop.

Genom hela läsningen har man känslan av att inte begripa ursprunget till det som händer. Sektens födelse förklaras i ett rasande tempo genom fragmentariska kommentarer vid sidan av teckningarna och typisk tonårsdialog karaktärerna emellan. Farten, blandat med det staccatoliknande berättandet blir emellanåt rörigt och jag blir tvungen att gå tillbaka för att själv försöka knyta ihop trådarna.

Det som däremot lyfter läsningen är den fenomenala intensiteten i Thollins bilder som är omöjliga att slita blicken ifrån. Han lyckas lyfta småstaden Borås till en skräckfilms nivå och lägga ett sorts olycksbådande skimmer över de alldagliga miljöerna.

De starka illustrationerna och den osannolika berättelsen gör albumet, sina tillkortakommanden till trots, mycket svårt att lägga ifrån sig.