Handfasta verktyg för framtiden

Factfulness
Hans Rosling med Anna Rosling Östlund och Ola Rosling
Natur & Kultur

Foto: Natur & KulturInnan Hans Rosling gick bort i februari förra året hann han tillsammans med sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund påbörja arbetet med vad som skulle komma att bli hans svansång: Factfulness.

Hans Rosling är professorn i internationell hälsa från Uppsala som med hjälp av statistik och data visade oss att världen faktiskt, överlag, blir en bättre plats. Innan sin bortgång i februari förra året så hann han tillsammans med sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund påbörja arbetet med vad som skulle komma att bli hans svansång: Factfulness.  

Med Factfulness vill Hans Rosling lära oss att förstå världen. Vid första anblick ser boken skrämmande tjock ut, men man märker snart att det är en förvånansvärt lättläst tegelsten, skriven på ett pedagogiskt sätt för läsare i alla åldrar. Den är fullpackad med fattbara tips för hur vi skall hantera all den (ofta motsägelsefulla) information som vi bombarderas med dag ut och dag in. Genom att gå igenom de olika instinkter som triggas i oss när vi tar in information (som till exempel rädsloinstinkten, klanderinstinkten eller försämringsinstinkten) så kan han förklara mekanismerna bakom våra antaganden och hjälpa oss att förebygga framtida missförstånd. Om vi klarar detta så finns alla möjligheter till att fortsätta förbättra världen. Rosling menar nämligen att det är möjligt att hålla två tankar i huvudet samtidigt, och att man kan se att saker både kan vara dåliga och ändå mycket bättre än de varit förr.

Anledningen till att den fungerar så väl och kommer att hålla sig aktuell i många år framöver är inte för den statistik som presenteras i boken. Dessa siffror kommer snart att vara utdaterade och inaktuella. Detta påpekar Rosling själv i boken när han nämner att många av oss verkar ha en världsbild som stämmer överens med hur det såg ut när våra lärare gick ur skolan. Det som gör boken tidlös är istället att den ger sina läsare konkreta tankeverktyg och tips: så här kan du hantera din omgivning. Dessa verktyg är oumbärliga för den som känner att snacket på stan eller mediekonsumtion inte räcker till för att helt och hållet förstå vad det är som pågår. Så trots den domedagskänsla som många verkar hålla som samtidens övergripande stämning så visar denna bok oss en väg och ett sätt för att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.