Annons
Edward Blom
Edward Blom är aktuell med ny bok, denna gång av det självbiografiska slaget.
Foto: Per Englund/Bonnierförlagen

Studietiden ett viktigt kapitel i Bloms liv


Sveriges mesta gourmet Edward Blom är aktuell med en ny bok där han avhandlar livets små och stora väsentligheter. Ergo fick sig en pratstund med den gamla Uppsalaalumnen för att snacka mat, ensamhet och kärleken till det studentikosa.

Edward Blom har nog med dagboksanteckningar för att utan problem kunna fylla fyra, fem böcker om enbart sin studenttid, försäkrar han mig om. I sin nysläppta bok, I full blom, har han dock fått koka ner universitetsåren till endast ett sammanfattande kapitel, om än ett långt sådant. Men det kanske krävs något av en masslakt på sina darlings om man innanför två pärmar ska få plats att avhandla livets väsentligheter.
– Uppdraget var att skriva om allt jag tycker är viktigt och som förklarar varför jag blivit som jag blivit och varför jag tycker som jag tycker. Resultatet är något som påminner om ett långt sommarprat med inslag av memoarer där jag tar upp allt från studentmagi, alkohol och dikt, till döden, rakning och min inre tant, säger Edward Blom när jag ber honom kort berätta om sin bok.
Men nu är det förstås primärt den där studentmagin vi är intresserade av. Tre och en halv termin tillbringade Edward Blom vid Uppsala universitet, insprängda mellan terminer i Tyskland och Stockholm och sedermera Tyskland igen. Den första tiden i Uppsala tycks dock ha varit allt annat än just magisk. När han först kom hit blev han inackorderad i en villakällare hos ett äldre par i Gamla Uppsala.
– Det var höst och iskallt. Jag minns hur jag cyklade över fälten ut mot Gamla Uppsala med kraxande domedagsfåglar som cirkulerade som gamar ovanför mig. Jag bodde i ett pyttelitet rum i ett ombyggt garage som var dåligt isolerat. Det fanns inget kök heller så jag brukade gå och köpa en pizza eller en färdiglagad bit rostbiff som jag fick äta, mol allena, i en bäddsoffa i en källare långt utanför stan. Det var väldigt långt ifrån den fantasi jag hade haft om glansfullt punschdrickande under en studentfana.

 

"Att laga en gourmetmåltid ensam i en lägenhet är inte lika njutbart som när andra får ta del av ditt verk, så det var ju perfekt att stå i korridorsköket."


Strax före jul samma år fick han hyra ett rum i andrahand i en Flogstakorridor, vilket han menar förändrade allt.
– Jag kom in i en normal värld och ett socialt sammanhang, det fanns alltid någon att hänga med i korridoren, säger Edward Blom.
Han tycker att alla studenter borde prova att bo i korridor för att komma undan den isolering som annars lätt uppstår när man flyttar ensam till en ny stad.
– Sedan finns det väl någon i varje korridor som bryter ihop i början av terminen för att allt är nytt och okänt, det hör tyvärr också studentlivet till.
Matlagningsintresset hade han anlagt redan innan studietiden och det fortsatte frodas i studentkorridoren.
– Jag kunde stå i timmar och laga mat i korridorsköket istället för att studera. Riktig mat som ändå var billigare än de snabbnudlar som många åt. Jag kunde köpa djupfryst höna för 20 kronor – det räckte till tre måltider – långkokskött som högrev och fransyska kunde man få väldigt billigt och äta med rotfrukter.
Även om Flogstaköken utrustningsmässigt lämnade en del övrigt att önska, passade det ändå Edward Blom att stå i ett gemensamt utrymme och laga maten. Han menar att det är lite med gourmetmåltider som med de beryktade fallande träden i skogen…
– …har ingen beskådat det, har det verkligen skett då? Att laga en gourmetmåltid ensam i en lägenhet är inte lika njutbart som när andra får ta del av ditt verk, så det var ju perfekt att stå i korridorsköket – stod jag där och lagade mat i tre timmar hann ju i princip alla grannar passera och se vad jag gjorde.
 
När han bodde i en korridor i Snerikes nations Arkadien efter Flogstarummet (som han blev vräkt från efter ett alltför livligt möte med sin studentklubb) lagade han en gång en sjurättersmiddag för tolv personer. En expert på att koka soppa på en spik med andra ord – så hur gör man för att få till en riktigt dekadent fest på studentbudget?
– Du får lägga ner mycket tid! Du kan inte komma undan både billigt och enkelt. Satsa på många rätter. En god soppa behöver inte kosta något – koka sky på den gröna blasten på löken, gårdagens kräftskal och annat du har i kylen, tillsätt grädde och en skvätt madeira. Eller varför inte låta en billig köttbit koka under en hel dag och servera med bakad selleri eller pommes frites på kålrot? Jag gjorde eget vin när jag var student. Det funkade i matlagning och bål eller som det var mot slutet av kvällen om det bara var alkohol man var ute efter.
Även om man bara ska sitta i ett ”sunkigt studentrum” tycker Edward Blom att man ska satsa på stort om man ska ha en riktigt dekadent bjudning och bära smoking eller aftonklänning.
– Det räcker ofta med bara något festligare inslag, man kanske har en flaska skumpa man fått vid något tillfälle som man kan göra Punsch royal på till exempel. Och så ska man festa natten lång givetvis. Men mest handlar det ju om människorna man umgås med. Med mycket vin och roligt folk så kan det bli helt fantastiskt.

Fem snabba med Edward Blom:

 

O.P. eller punsch?
Men det kan man ju inte välja mellan! Det är två helt olika saker. Om jag är tvungen får jag väl ta punsch då.
Valborg eller vårbal?
Valborg
Snyggaste huset - Universitetshuset eller Carolina Rediviva?
Universitetshuset
Gluntarna eller ”När man festar, festar man”?
Hahaha, ja det får nog bli Gluntarna, jag är ett stort Gluntarna-fan
Aldrig mer få bära frack eller alltid vara tvungen att bära frack?
Alltid frack förstås!

Omslag: Anders Timrén/Bonnierförlagen

 


Annons

Annons

Om Edward Blom

 

Ålder: 49
Familj: Hustrun Gunilla Kinn och tre barn
Studentnation: Södermanland-Nerike (där han numera är hedersmedlem)
Aktuell: Med den självbiografiska boken I full blom som släpptes 25 september på Bokförlaget Ester Bonnier

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…