Den avgiftsfria utbildningen är alltid under hot

Politisk krönika. "Det enda en studieavgift kommer att göra för universiteten är att förvandla missnöjda studenter till missnöjda kunder. Detta riskerar att urholka den akademiska självständighet som universiteten alltid ska stå för."

Nationsaktiva: dags att bryta tystnadskulturen på nationerna

Debatt. "Tafsande herrsällskap, våldtäktsskämt, äldre män som vill ligga med minderåriga, att bli kallad jävla fitta som kvinnlig arbetsledare, manliga kollegor som sade att de ville ligga med en och kommenterade ens kropp" – en osund tystnadskultur råder kring sexuella trakasserier på nationerna, skriver ”Nationsaktiva som vägrar tystas ned”.

Akademin måste lära sig hantera populismen

Politisk krönika. "Populister får inte ha monopol på tydlighet. Tvärtom måste studenter och akademiker som motsätter sig populismen tänka om. Vi måste kommunicera mer rakt och ge svar som människor kan ta till sig."

Macron visar vägen för en europeisk högskolepolitik

Debatt. "Studentförbund och studentkårer borde ta sig an diskussionen om vilken roll Sverige ska spela i framtidens europeiska högre utbildningslandskap. Trots det lyser debatten med sin frånvaro i vårt land."

Replik på kritik mot Åkessons besök

Pontus Westerholm, ordförande i Föreningen Heimdal, svarar på kritiken mot Jimmie Åkessons besök. Läs mer

"När ska Heimdal lära sig av historien?"

Debatt. "Ingenstans i evenemanget lyfts någonting kring Sverigedemokraternas eller Jimmie Åkessons historia. Detta ignoranta tillvägagångssätt innebär att Heimdal normaliserar bilden av SD genom att skapa en bild av att partiet och partiledaren har en historia som vilket eller vem som helst."

Liberal Arts är lösningen på humanioras kris

Politisk krönika. "Lösningen på problemet med humanismens så kallade olönsamhet är inte att försöka göra den lönsam, utan att uppvärdera de humanistiska färdigheterna såsom kritiskt och kreativt tänkande."

Universitet med mångfald?

Politisk krönika. "Mycket kan göras för öppnare campus. Våra system kan översättas bättre mot utländska system. Valideringen av nyanländas kompetens kan förbättras."

Aggressiv studentaktivism hotar fri debatt

"En ny våg av studentaktivism sprider sig över världen. Universiteten har blivit en central arena för politik igen. Demonstrationernas år 1968 kan knappast mäta sig med den aggressiviteten som blivit en del av aktivismen i vår samtid" Läs mer

Varken babyn eller badvattnet ska ut!

Debatt. "Ja, Ergo är en stor utgiftspost på kåren. Men det är också en otroligt värdefull resurs som inte kan mätas i kronor. Vi kan inte tillåta oss själva att hamna i en situation där vi av panik och rädsla över röda siffror i ett excelark börjar slänga runt med ogenomtänkta och förhastade lösningar", skriver Daniel Simmons (UUS).

Syndicate content