Annons

Las utestänger unga


Slopa turordningsreglerna för småföretag och inför en anställningsform där studenter kan arbeta inom sitt område med lägre lön. Det skriver Centerstudenters ordförande Karin Ernlund och riksdagskandidaten Mattias Johansson (C).

Av alla steg som de nya Moderaterna tagit under Fredrik Reinfeldts ledning tillhör nog värnandet av las, lagen om anställningsskydd, de märkligaste. I fråga om arbetsrätten lyssnar Moderaterna mer på LO än på Sveriges små- och medelstora företagare. Likaså ignorerar de att tusentals unga stängs ute från arbetsmarknaden på grund av las.
Centerpartiet vill ha en solidarisk arbetsrätt där alla har lika rätt till jobb och trygghet. För oss som liberaler är det de utestängande effekterna som är det största problemet med dagens las.
Det är absurt att ett modernt, utvecklat land som Sverige har arbetsrättslagar som enbart skyddar de redan etablerade. De som står utanför arbetsmarknaden omfattas inte av någon trygghet alls. Omvänt: den som byter jobb till något annat hamnar, genom las, sist i trygghetskön på sin nya arbetsplats. Oavsett hur länge denne arbetat eller vilken typ av kompetens denne tillför.

Alla företagarbarometrar och rapporter
från Svenskt näringsliv, Företagarna eller Institutet för näringslivsforskning säger samma sak: den nuvarande arbetsrättslagstiftningen gör att företagare tvekar om att nyanställa.
Det gör i sin tur att trösklarna för dem som står längst bort från arbetsmarknaden – långtidsarbetslösa, unga och invandrare – är konstant höga. Ungdomsarbetslösheten har varit hög i Sverige ända sedan 90-talskrisen, oavsett hög- eller lågkonjunktur. Visar inte det att det är något som inte stämmer?
Den svenska arbetsmarknadsmodellen har tjänat Sverige väl under industrialismen. Men ska vi klara framtidens utmaningar där allt färre kommer att försörja allt fler, vikten av kunskap ökar, globalisering och kraven på rörligheten blir större, måste vi anpassa vår modell. Centerpartiet kommer att tydligt driva vikten av nya grepp på arbetsmarknadsområdet under nästa mandatperiod. Vi menar att Danmarks system, med växande små- och medelstora företag, korta ledtider mellan anställningar och låg arbetslöshet bland unga, på många sätt kan peka ut riktningen för den förändring Sverige behöver.

I fråga om las vill vi
att företag med mellan en och nio anställda helt ska undantas från reglerna om turordning. Det skapar en rörligare arbetsmarknad och gör att företagare vågar börja anställa igen, när konjunkturen nu vänder uppåt. Vi vill i las införa att personer under 26 år kan ingå frivilliga ungdomsavtal med arbetsgivare under maximalt två år. Det hjälper många unga att etablera sig på arbetsmarknaden.
Centerpartiet har också presenterat ett förslag om en alternativ anställningsform för studenter, kallad studentmedarbetare. Denna anställningsform innebär att studenter kan arbeta på en arbetsplats kopplad till det man pluggar med en lägre lön. Anställningen som studentmedarbetare skiljer sig också från en anställning som praktikant genom att det inte finns någon formell koppling mellan arbetsgivarna och lärosätena. Anställningarna är flexibla för både arbetsgivare och arbetstagare och ger båda parter ett värdefullt utbyte.

Centerpartiet står upp
för vikten av förändringar och reformer för ett företagsammare samhälle och för en mer flexibel och dynamisk arbetsmarknad. Det är dags att försvara allas lika rätt till jobb och trygghet

nbsp;

Karin Ernlund, förbundsordförande, Centerstudenter
Mattias Johansson (C), riksdagskandidat, Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…