Annons

Studenternas fria framtid är vår


Genom att avskaffa kår- och nationsobligatoriet värnar vi föreningsfriheten. Vi ger förutsättningar för ökad legitimitet och nya möjligheter för kårerna, ökar studenternas valfrihet och värnar nationernas fortlevnad. Det skriver den moderata riksdagsledamoten Ulrika Karlsson.

Till i år tvingades 300 000 studenter, två gånger per år, lösa medlemskap i en organisation som gör politiska uttalanden, har en monopolställning i sin bransch och ägnar sig åt verksamheter som endast en minoritet av de tvångsanslutna får del av. Till i år var alla studenter vid svenska universitet och högskolor skyldiga enligt lag att tillhöra en studentkår, i Uppsala och Lund även en nation. De som inte betalt sin avgift har stängts av från undervisningen och nekats rätt till tentamen. Det är en tvångsanslutning som bryter mot föreningsfriheten. Nationerna i Uppsala löste detta tvång genom att på sextiotalet instifta Skånelandens nation. En liknande möjlighet har inte funnits för kårerna.

Frihet är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. I årets kårval röstade endast 6,1 procent av Uppsalas studenter, vilket är det lägsta valdeltagandet någonsin i kårens historia. Med den nya konkurrenssituationen måste kårerna göra sig attraktiva för sina medlemmar. Det frivilliga kårmedlemskapet skapar incitament för kårerna att ägna sig åt den verksamhet medlemmarna faktiskt efterfrågar. Som tidigare ordförande för Uppsala studentkårs fullmäktige är jag medveten om det låga engagemang som flertalet studenter har i sin kår. Jag är övertygad om att avskaffandet stärker kårernas legitimitet och ökar möjligheterna till anpassning och förnyelse.

I år är ett historiskt år.
Att jag som enskild riksdagsledamot har kunnat påverka politiken bevisar att vår demokrati fungerar. Nu får även studenterna chansen att uppleva det tack vare att kårobligatoriet avskaffats. Ett kvitto på nationernas gedigna arbete och på min ideologiska övertygelse fick jag i förra veckan då jag kontaktade nationerna och fick höra de glädjande nyheterna att flera nationer har fler medlemmar idag i jämförelse med tidigare år.
Nationerna i Uppsala är viktiga kulturbärare för såväl staden som den enskilde studenten. Därför har jag motionerat om att stärka nationernas ställning och ge dem undantag i skattelagstiftningen. Tack vare beslutet att avskaffa kårobligatoriet värnar vi idag om den grundläggande föreningsfriheten. Vi skapar förutsättningar för ökad legitimitet och nya möjligheter för landets kårer, vi ökar valfriheten och studentinflytandet för våra studenter och vi värnar om nationernas fortlevnad.

Inför årets val hoppas jag på ditt förtroende.
Jag lovar att fortsätta skriva motioner i studentfrågor och jag lovar att motionera om avskaffandet av fribeloppet till den dag då det är verklighet. Studenternas fria framtid är vår

Ulrika Karlsson
Riksdagsledamot (M) Uppsala län
Kandidat 1 till riksdagen


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.