Annons

Nationen en skola för livet


Att missa nationernas förtjänster är att göra sig själv en otjänst, skriver Curator Curatorum Fredrik Sixtensson.

För många av Ergos läsare är nationerna något studenterna går till för att få respit från studierna: som avslut på en tentaperiod, för att påbörja helgen, eller bara för en stunds sorglös avkoppling i vardagen. Det är en viktig roll som nationerna spelar, som många av Uppsalas studenter har stor glädje av. Att just koppla bort studierna är dock inte det enda som vi hjälper studenterna med. Jag vill med den här artikeln upplysa hur nationerna i konkret bemärkelse kan gagna studierna, och i förlängningen resten av livet. Den materiella nyttan är stor, men den immateriella nyttan är större – det finns något att hämta för kamrer såväl som asket. nbsp;
Nationerna förvaltar tillsammans över 3 000 bostäder via bostadsstiftelser och utgör sammantaget en av Uppsalas största bostadsentreprenörer. Många studenter får bo bra och billigt hos oss. Vi handlägger och delar ut närmre 15 miljoner kronor i stipendier årligen av pengar vi förvaltar själva, och lättar därmed många studenters studieskuldsbörda. Vi tillhandahåller nästan 650 studieplatser, ofta med billig fika- eller lunchservering i anslutning, där man kan sitta och ha en produktiv heldag när universitetsbiblioteken är för trånga. Apropå bibliotek har vi några av Sveriges största privatägda sådana, dit man kan gå för att låna böcker om det är svidande åtgång annorstädes.

Förlåt om jag slår mig för bröstet, men det är en imponerande nytta vi förmedlar. Vad som är ännu mer imponerande är att de som förvaltar och förmedlar all den här nyttan själva är studenter. Jag vill också hävda att oavsett hur mycket vi än gagnar studenter konkret, är det ändå ingenting emot den mer immateriella nytta vi gör för våra egna funktionärer. Vilka andra kan gå ut i arbetslivet som 25-åringar och säga att de har haft ansvar för ekonomisk förvaltning för en verksamhet som omsätter flera miljoner kronor om året? Hur många andra kan säga att de har haft personalansvar för 20-30 personer under en kväll och fått arbetet att flyta på bra? Känt Sverige på pulsen och bokat artister, förhandlat kontrakt, och dragit fulla hus? Allt detta och mer därtill kan man göra hos oss, och sådana meriter smäller högt hos framtida arbetsgivare.

Förstås. Att engagera sig utanför studierna tar både tid och energi, och det är inte alltid en lätt balansgång. Vissa tar gärna på sig ett stort lass, och fokus kan hamna lite för långt från studierna, men även det lär man sig av. Att ha bemästrat balansgången mellan studier och fritid är en god erfarenhet att ha med sig när man i framtiden ska, som man säger, livspussla med kvalitetstiden.

Det finns många bra saker att upptäcka på nation, vare sig man är där som medlem eller som funktionär. Att missa dessa förtjänster är att göra sig själv en otjänst. Gör dig inte den.

Fredrik Sixtensson
Curator Curatorum – ordförande för Kuratorskonventet, nationernas samarbetsorgan.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.