Annons

Dags att vi tar tillvara på våra utländska studenter


Ett steg i rätt riktning för oss som vill ha ett öppet samhälle som kan konkurrera internationellt, skriver representanter för Folkpartiet om den antagna propositionen om cirkulär migration.

Tusentals utländska studenter och doktorander kommer till Sverige varje år. De studerar, lär känna vårt land och många lär sig också svenska. Precis som arbetskraftsinvandrare bidrar de till vårt land bland annat genom att stärka svenska lärosätens internationella kontakter.

Men till skillnad från arbetskraftsinvandrare har de inte rätt att stanna här för att söka ett annat jobb. I dag måste dessa högutbildade personer lämna landet omedelbart efter avslutade studier. Enda chansen att få ett arbete är att få jobb redan under studiernas gång. Ett så strikt regelverk är vi i princip ensamma om i hela EU och det får konsekvenser.

Trots att vi haft tiotusentals internationella studenter de senaste åren är det endast några hundra som fått tillfälligt uppehållstillstånd för arbete efter studierna. Det är en kvalificerad arbetskraft som svensk arbetsmarknad skulle kunna ha stort utbyte av, men istället skickar vi hem dem. nbsp;

En student eller en doktorand räknas idag inte som arbetskraftsinvandrare, och därför gäller speciella regler. Även för en doktorand med betald tjänst vid en högskola gäller samma regler som för studenter. På det sättet riskerar svenska lärosäten och kunskapsföretag att gå miste om kvalificerade forskare och kanske även missa ett eller annat svenskt nobelpris.

En annan begränsning för studenter och doktorander är att deras medföljande sambo eller partner inte får arbeta under uppehållsperioden. Också det ett enormt slöseri med resurser. Dessutom får studenter och doktorander inte heller ansöka om permanent uppehållstillstånd efter fyra år, som övriga arbetskraftsinvandrare kan göra.

Som helhet har de svenska reglerna gett ett tydligt budskap till utländska studerande; Kom gärna hit och studera, men åk hem igen så fort du kan Även om vi skulle ha glädje av din kompetens är det bäst att du försvinner.

För oss som liberaler som värnar kunskapssamhället och människors fria rörlighet har en ändring av detta varit något vi kämpat för länge. Därför är det nu så glädjande att regeringen i dagarna antagit en proposition om Cirkulär migration, som det finns en bred majoritet bakom i riksdagen. Det innebär att vi kommer att få se en förändring redan nu till sommaren. Studenter och doktorander kommer att få stanna för att söka arbete eller starta företag och doktorander kommer att räknas som arbetskraftsinvandrare med allt vad det innebär för dem och deras medföljande.

Det är ett steg i rätt riktning för oss som vill ha ett öppet samhälle som kan konkurrera internationellt.

nbsp;

Ulf Nilsson (FP), Folkpartiets representant i den parlamentariska utredningen Cirkulär migration och utveckling

Tina Acketoft (FP), utbildningsutskottet

Emma Carlsson Löfdahl (FP), socialförsäkringsutskottet


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.