Annons

Karta och kompass till Uppsalas bostadsdjungel


Inrätta en bostadsförmedling i Uppsala, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

Uppsala är en bra stad att bo i. Men bostadsbristen är ett växande problem som vi måste ta på allvar. Den hindrar många studenter att söka till de utbildningar de skulle vilja gå i Uppsala – och den slår hårt mot plånboken hos de som har turen att hitta en bostad. Den leder också till trångboddhet och problem för de som vill byta bostad efter studierna, eller för den som vill skaffa familj.

Bostadsbristen påverkar livet för alla de människor som drabbas – men den påverkar även Uppsala som stad. Uppsala är den fjärde storstaden i Sverige och en betydelsefull kunskapsstad. Ska staden fortsätta växa och utvecklas så måste bostadsmarknaden förbättras. En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för att locka studenter, forskare och företag till Uppsala.

I dag är Uppsalas bostadsmarknad en snårig djungel. För att lyckas krävs rätt kontakter och lokalkännedom. Det handlar om spanande på anslagstavlor, personliga kontakter, tur, att svara på underliga annonser i tidningar, och om att ha ekonomiska möjligheter att köpa istället för att hyra.
Vi vill skaffa fram en karta och kompass till bostadsdjungeln i Uppsala genom att inrätta en bostadsförmedling. Det är inte hela lösningen – men det vore ett steg på vägen.

En professionell bostadsförmedling som på ett modernt sätt förmedlar både allmännyttiga och privata bostäder skulle underlätta för alla de som vill flytta hit för att studera eller jobba. Men den moderatledda majoriteten i Uppsala kommun har hittills avvisat vårt förslag. Bakom (S)-förslaget om en bostadsförmedling står inte bara den rödgröna oppositionen utan också samtliga stora hyresvärdar, Uppsala studentkår, Hyresgästföreningen och många andra. På den andra sidan står de borgerliga partierna och talar om marknadshyror och om att hyresvärdarna själva borde lösa problemet.

Debatten om en bostadsförmedling för Uppsalaregionen visar på de ideologiska skillnaderna i Uppsalapolitiken. Gemensamma lösningar på gemensamma problem, eller en vänta-och-se attityd till en marknad som hittills inte levererat något annat än växande köer.
Vi tror inte på att fortsätta att hänvisa studenter och andra som vill flytta hit till en lång lista med olika telefonnummer och hyresvärdar. Som kommun ska vi istället arbeta för att göra det så enkelt som möjligt att få en bostad här. Då måste vi bygga mer, betydligt mer. Och vi måste se till att de bostäder som finns går att hitta på ett smidigt sätt.

Ett ökat bostadsbyggande i Uppsala kräver en aktiv statlig bostadspolitik. Men även Uppsala kommun kan göra mer för att få igång byggandet av studentbostäder och mindre hyreslägenheter som studenter och ungdomar har råd att bo i. Det handlar inte minst om att använda kommunens mark på ett smart sätt för att få in fler som bygger. Med en bostadsförmedling som karta och kompass i bostadsdjungeln och ett ökat bostadsbyggande skapar vi bättre förutsättningar för student- och kunskapsstaden Uppsala.

Marlene Burwick

Kommunalråd (S)

Erik Pelling
Kommunalråd (S)


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.
2024-04-05 11:19
Högerpartiet skriver till Ergo om målen med årets kandidatur, bevarandet av Odinslund och att vara det enda…