Annons
Februari 2014. Nätverket Ockupera universitetet under en manifestation mot regeringens förslag om sänkt bidragsdel av studiestödet. Regeringen drog tillbaka sitt förslag.
Foto: Sara Borsiin

Rätt till utbildning oavsett inkomst


Forskning och utbildning ska vara oberoende av marknaden, skriver representanter från nätverket Ockupera universitetet.

Det är svårt att glömma, ens tillfälligt, att det är valår, och att det är ett val där välfärdsfrågor fått ta framsätet. nbsp; Det är nog också få studenter som kunnat undgå Reinfeldts och Borgs studiebidragssänkning med efterföljande pudel – även om lånedelen fortfarande höjs, vilket gör lånebördan tyngre. nbsp; Det verkar råda en allmän konsensus över blockgränserna om att sälja ut våra gemensamma tillgångar, i varierande takt, och högskolan är inget undantag. Vi ser en utveckling där högskolorna blir alltmer kommersialiserade. Där vissa ämnen ses ned på. Där dyra, vinsthungriga restauranger prioriteras över bibliotek.

Utvecklingen ser minst sagt blek ut när man tar med i beräkningen det nbsp;privatiseringsförslag, stiftelsereformen, som regeringen lade fram i början nbsp;av förra sommaren. nbsp;Stiftelsereformen innebär att de högskolor som önskar nbsp;ska tillåtas nbsp;övergå till stiftelseform. Det nbsp;betyder att de inte längre skulle lyda under högskolelagen, nbsp;vilken nbsp;bland annat dikterar att högskolorna inte får ta ut avgifter av studenterna. Stiftelsehögskolorna skulle istället lyda under bolagslagen, och nbsp;till sin form nbsp;alltmer börja likna företag. nbsp;I nbsp;egenskap av aktiebolag nbsp;skulle högskolorna hamna i en situation med dubbla lojaliteter, där studenterna riskerar att väljas bort.

Att förslaget presenterades just under sommaren kan knappast anses vara en slump – regeringen passade på när studenterna var borta från universiteten för att möjligöra att privatiseringen passerade obemärkt, utan protester och utan frågor. nbsp; När frågan trots detta uppmärksammades på hösten och tusentals protesterade över hela landet drog regeringen lika snabbt tillbaka förslaget för fortsatt utredning. nbsp;Vi i Ockupera Universitetet vänder oss mot den här utvecklingen. Istället kräver vi en demokratisk högskola. Där alla har rätt till utbildning oavsett inkomst. Forskning och utbildning på universitet ska nbsp;vara nbsp;oberoende av marknaden och nbsp;får nbsp;varken vara eller bli en handelsvara.

”De som är emot stiftelseidén har fel”, låter Jan Björklund hälsa och visar att han ännu inte gett upp om förslaget. Men nästa gång kommer de inte lyckas att få det att passera under radarn. Vi kommer inte tillåta att ett fåtal personer beslutar om att sälja ut vår gemensamma egendom och vår rätt till utbildning. Högskolorna och universiteten tillhör oss ALLA.

Alexandra Valdez

Cordelia Tauvon Lindquist

Li Stoorhöök

Ockupera Universitetet Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.