Annons

Jämlikhetsarbetet görs i alla delar


Uppsala studentkår bedriver ett aktivt jämlikhetsarbete varje dag, skriver kårordförande Fredrik Pettersson, UUS, i en replik till Fanny Isaksson Lantto från Feministiskt studentinitiativ.

Jämlikhetsarbetet är ett aktivt arbete som behöver bedrivas hela tiden, varje dag. Det gör det i dag vid Uppsala studentkår. Det görs framför allt av studentrepresentanter i alla delar av organisationen, på central nivå och på lokal nivå. Det görs av studiebevakare och det görs av oss i presidiet. Däremot organiseras inte arbetet på samma sätt som tidigare, och tyvärr har vi inte kvar den centrala resursen som den heltidsarvoderade jämlikhetsansvarige utgjorde.

Jämlikhetsarbete för en studentkår är många olika uppgifter. Med den tidigare jämlikhetsansvarige sköttes flera av dessa av samma individ. Det uppdraget handlade framförallt om att utbilda, att hantera fall, att delta i påverkansarbete och att vara en central kompetensresurs som kåren kunde använda.

Vad gäller att hålla interna utbildningar har vi i år haft stor hjälp från enheten för lika villkor vid universitetet. Förutom att utbilda studiebevakare så har vi i år haft en ny utbildning tillgänglig för alla studentrepresentanter, vilket inneburit att ca 65 studentrepresentanter utbildats inom bland annat härskartekniker. Att höja kompetensnivån för alla studentrepresentanter är dels en nyckel till att bedriva ett effektivt påverkansarbete men också avgörande för att sänka tröskeln för att bli engagerad. Att möjliggöra för flera att vara engagerade inom kåren är både en lika behandlingsfråga och en kvalitetsfråga.

När det gäller fallverksamhet, det vill säga att hjälpa en student som upplever att hen blivit diskriminerad, så har det arbetet bedrivits av kårens studiebevakare och studentombud. Kårens studentombud hanterar nu all fallverksamhet som bedrivs på central nivå. Idag skiljer vi inte på ifall en student som upplever sig felaktigt behandlad inte pratar svenska och vi skiljer inte helller på ifall anledningen till den felaktiga behandlingen är diskriminering eller inte.

Att arbeteta med och stödja presidiet i påverkansarbete, när det gäller jämlikhetsfrågor, är det arbete som flyttats över till den nämnda jämlikhetsgruppen. Där sitter representanter från alla sektioner, presidiet och andra aktiva, dessa leds av en ideeltt engagerad jämlikhetsansvarig. Det har tagit tid att få igång gruppens arbete och att få representanter från alla sektioner på plats. Det beror i hög grad på att det är många uppgifter i kåren som behövt organiseras om och sektionernas ansvar har ökat mycket. Jag är övertygad om att det är fördelaktikt att organisera påverkansarbetet så att det innefattar såväl den centrala som de lokala delarna av kåren, även om det naturligtvis vore ännu bättre ifall det kunde ledas av en heltidsarvoderad person.

Den delen som tydligast saknas i och med att jämlikhetsansvarig inte längre är heltidsarvoderad är att vi inte har en stark resurs tillgänglig på kontoret. Det lägger ett tyngre ansvar på oss i presidiet än tidigare. Därför har vi i vårt påverkansarbete i högre grad nyttjat andra resurser, även om dessa inte är lika tillgängliga för oss.

Jag skulle gärna se att vi kunde återinföra en heltidsarvoderad jämlikhetsansvarig även om jag inte anser att vi borde återgå till att hen ensam ska ansvara för de områden som uppdraget tidigare innebar. Tyvärr ser jag inte vilken del av kåren som skulle klara ännu större nedskärningar än de som redan görs och planeras för att kunna finansiera ett sådant uppdrag. Jag har heller inte uppfattat något förslag från Feministiskt studentinitiativ om hur det skulle genomföras, men finns sådana förslag så är de hjärtligt välkomna att delta i den budgetprocess som kåren just nu arbetar med.

Fredrik Pettersson (UUS)
Ordförande Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…