Annons

Rösta rosa i kårvalet


Fanny Isaksson Lantto från Feministiskt studentinitiativ frågar sig vad jämlikhet betyder för den styrande majoriteten i fullmäktige.

Under förra årets konstituerande kårfullmäktige lade Uppsala universitetsstudenter, UUS, fram sitt förslag på rambudget. I detta förslag ville man ta bort jämlikhetsansvarig från det centrala kansliet. Något som Feministiskt studentinitiativ starkt motsatte sig. Detta förslag röstades igenom och under detta verksamhetsår har det inte funnits någon arvoderad jämlikhetsansvarig. Man röstade alltså bort posten jämlikhetsansvarig, som har varit ett heltidsjobb utfört av en person med kompetens i frågor gällande jämlikhet, för att istället låta de olika sektionerna, drivna av studenter, bestämma över dessa frågor. Resonemang som fördes i kårfullmäktige, under konstituerande kårfullmäktige i uppstarten av den nya mandatperioden 13/14, från styrande majoritet UUS samt moderata studenter MST var nbsp; att ”jämlikhet ska vi tänka på ändå” och att ”jämlikhet går i cykler”. De menade alltså att jämställdhet ska genomsyra hela universitetet ”ändå”, och att vi inte behöver ha specifika tillsatta för att detta ska ske, för jämställdhet får vi ju ändå. Eller, får vi verkligen det?

För faktum är att detta arbete inte har kommit igång i praktiken, och det är snart ett år sedan detta förslag klubbades igenom. Ett år utan någon jämlikhetsansvarig. Vad säger detta om förtroendet för UUS som styrande majoritet?

Feministiskt studentinitiativ anser att detta är orimligt. Jämlikhet är Feministiskt studentinitiativs viktigaste fråga och vi vet att det inte kommer av sig självt. För det första så är jämlikhet någonting vi aktivt måste jobba för hela tiden, det är ingenting som sker utan att vi jobbar för det. För det andra så går inte jämlikhet i ”cykler”. Eva Åkesson är universitetets första kvinnliga rektor sedan universitetet grundades, om jämlikhet går i ”cykler” är det en oerhört oregelbunden sådan kan en tycka. Majoriteten på universitetet är studenter från medel- och övre medelklass. Om vi ser till vart universitetet väljer att satsa pengar så är det främst på de områden där majoriteten av studenterna är män. Och hur ser det egentligen ut med tillgängligheten i lokalerna runt om på universitetet? Listan kan göras lång med ojämlikheten på universitetet. Klass, kön, funktionalitet, etnicitet och sexualitet är faktorer som måste ses över i ett jämlikhetsarbete. Jämlikhet är ett aktivt arbete som vi måste ta på allvar. Om och om igen behöver vi arbeta för ett jämlikt universitet så vi kan bryta de förlegade normer och strukturer som tas för givet och istället öppna upp och aktivt arbeta med att skapa ett nytt och inkluderande universitet. Att ha ett seriöst jämlikhetsarbete med personer med kompetens kring detta är ett stort steg i rätt riktning.

Så vad var UUS plan med att rösta igenom förslaget som tog bort jämlikhetsansvarig? Vad innebär egentligen jämlikhet för UUS och hur ska detta arbete bedrivas för att skapa jämlikhet på universitetet?
Jämlikhet skulle genomsyra hela kåren och alla sektioner hette det i förra året. Det är en fin tanke, men vi Feministiskt studentinitiativ vet att verkligheten är någon annan. Därför tycker vi att ni ska fundera en extra gång när ni röstar i kårvalet, 7-21 april. Vill ni ha ett jämlikt universitet, vill ni ha ett faktiskt jämlikhetsarbete eller vill ni ha mycket snack och lite verkstad? För ett modernt och jämlikt Uppsala universitet ska du rösta rosa i kårvalet nu i april.

Fanny Isaksson Lantto
Kandidat till kårfullmäktige för Feministiskt studentinitiativ
Styrelseledamot i Feministiskt initiativ Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…