Annons
Hanner Hervieu och Alfred Askeljung, centerstudenter och riksdagskandidater.
Foto: Press

Bostadsbristen löses inte med SSU:s dirigisme


Det är välkommet att SSU ansluter sig till den kör av tyckare som ser problemen med den akuta bostadbristen, hur opportunt det än är i valtider. Vi delar mycket av kritiken mot att regeringen inte har gjort mera för de som drabbas av bostadsbristen. SSU:s dirigisme kommer dock bara att skapa fler problem. Istället för statliga top-downlösningar behöver vi en fungerande bostadsmarknad, skriver Alfred Askeljung och Hannes Hervieu, Centerpartiet.

Gabriel Wikström ska ha heder för att han lyfter bostadsbristen, framförallt bristen på tillgängliga hyresrätter och studentbostäder. Alliansen har gjort mer än tidigare socialdemokratiska regeringar för att komma till rätta med de problem som finns på bostadsmarknaden. Byggande av bostäder på universitetscampus har tillåtits, andrahandsuthyrning har underlättats och de kommande Attefallhusen kommer förhoppningsvis att minska behovet att krångliga bygglov. Trots detta är det uppenbart att fler åtgärder måste till. Här delar vi kritiken mot att det byggs för lite, men att säga att inget har gjort på åtta år är rent felaktigt.

En friare hyressättning skulle kunna underlätta bostadsbristen genom att unga människor slipper belåna sig för att köpa bostadsrätter eller stå åratal i kö för att få nycklarna till en efterlängad hyresrätt. Det är talande att Olof Palme försökte avskaffa hyresregleringarna på 60-talet på grund av deras skadlighet och vi hoppas att Wikström har samma ambition.

Vi måste också minska på de många regleringarna som finns kring bostadspolitiken. I en artikel på DN Debatt skrev nyligen forskare att regleringarna gör lokaler nästan fyra gånger så dyra som de annars skulle ha varit. Vissa regleringar är nödvändiga men att ha tvingande bestämmelser om saker såsom storleken på badrum eller antalet parkeringsplatser är inte rimligt i dagens läge, framförallt inte för studentbostäder. Vi måste slopa otidsenliga normer för bostadsbyggande och reformera Plan- och Bygglagen så att regleringar inte skapar onödiga kostnader. Det är lika orimligt att planprocesser kan ta flera år. Vi behöver begränsa okynnesöverklaganden och snabba på handläggningarna.

Inget av detta adresserar Wikström utan pratar bara om stimulanser, omfördelning och odefinerat “ansvar”. Politiskt ansvar tar man genom att ha en tydlig reformagenda, vilket är motsatsen till vad Wikström verkar plädera för. Vi uppmuntrar honom till att prata mer om hållbara, täta och gröna städer samtidigt som vi förstår svårigheterna med att föra fram några reformer bland den politiska betong som utgörs av sosseriet. Att döma av tidigare utspel om nya miljonprogram så verkar det bara röra sig om huggskott snarare än en sammanhållen och koherent politik. Vi kan bara återigen hoppas att Wikström gör en återställare till Olof Palmes framåtsyftande politik på detta område istället för betongvurmande förortsbrutalism.
Centerstudenter antog nyligen ett bostadspolitiskt program där vi adresserar den skriande bristen på bostäder och studentlägenheter. Vi kommer att arbeta hårt för att Alliansen under den kommande mandatperioden ska göra verklighet av en frihetlig och fungerande bostadspolitik.

Hannes Hervieu
Förbundsordförande för Centerstudenter och riksdagskandidat

Alfred Askeljung
förbundsstyrelseledamot för Centerstudenter och riksdagskandidat


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…