Annons
Malena Ranch och Erika Karlénius, miljöpartiet.

Dags för en ny högskolepolitik


Miljöpartiet vill se skarpa förslag med nya pengar, istället för de omfördelningar av befintliga medel som de menar att regeringen hittills ägnat sig åt.

Terminsstarten stundar och studenter är snart tillbaka i Uppsala. Universitetkanslerämbetet konstaterar i sin årliga rapport som utkom i början av sommaren att för tredje året i rad minskade antalet nybörjare vid svenska universitet och högskolor. Även antalet doktorander minskar drastiskt med 20 procent. Analysen är att ”det är en följd av att universitet och högskolor har dragit ned på utbildningsvolymen för att anpassa sig till förändrade ekonomiska förutsättningar.” Samtidigt har antalet sökande till Sveriges universitet och högskolor aldrig varit större.

Behovet av välutbildade människor fortsätter att öka. Sverige behöver en rejäl satsning på den högre utbildningen, både kvantitativt och kvalitativt. Utbildningspolitiken behöver en ny riktning. Vi vill se en samlad nationell strategi för den högre utbildningen. Inte enbart för att Sverige ska klara den ökade internationella konkurrensen, utan också för att utbildningssystemet ska kunna bidra till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar utveckling.

En ny regering behöver göra omfattande satsningar på den högre utbildningen: på kvalitet i ordets verkliga bemärkelse, men också på breddad rekrytering och på ökat internationellt utbyte.

För att höja kvaliteten på våra lärosäten finns inga genvägar – här behövs skarpa förslag med nya pengar, istället för de omfördelningar av befintliga medel som regeringen hittills ägnat sig åt. Ekonomiska resurser skulle göra stor nytta främst inom grundutbildningen, där de bland annat bör användas för att höja den lärarledda tiden.

Alliansens politik har lett till att både vuxenstudenter och internationella studenter idag stängs ute från svenskt utbildningsväsende. Som ett litet, exportberoende land har vi inte råd att låta talanger gå till spillo eller kasta bort möjligheter att knyta viktiga internationella kontakter.

Med fler vägar in i den högre utbildningen och fler möjligheter att välja och vid behov byta bana eller arbetsplats, skapar vi ett utbildningsväsende som på riktigt är öppet för fler.

Att blivande studenter kan tillgodogöra sig sin arbetslivserfarenhet vid ansökningen till högre utbildning är ett steg på vägen mot ett modernt utbildningsväsende. Miljöpartiet vill ta bort de vanvettiga studieavgifterna för de utomeuropeiska studenterna och säger bestämt nej till alla försök att avgiftsbelägga studier. Det finns också mycket kvar att göra för att förbättra situationen för dem som fått en plats på universitet eller högskola. Studier måste ses som en heltidssysselsättning kopplad till ett fungerande trygghetssystem, och det måste gå att leva på den ekonomiska ersättning man som student får. Både sjuk- och föräldraförsäkringen för studenter måste därför omformas.
nbsp;
Sverige har goda förutsättningar att bli ett starkt kunskapssamhälle. Nu fattas bara en utbildningspolitik som för oss dit.
nbsp;
Erika Karlénius, MP, riksdagskandidat i Uppsala län

Malena Ranch, MP, kandidat till landstingsfullmäktige


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…