Annons

Satsa på utbildning


Emma Wallrup från Vänsterpartiet vill höja studiemedlet med 750 kronor och skapa 10 000 nya högskoleplatser.

För att gynna ett jämlikt samhälle måste det finnas goda möjligheter att utbilda sig vidare. I Sverige har det varit påtagligt mycket lättare att förverkliga den så kallade amerikanska drömmen än i USA. Vi hade tidigare i vårt land stora möjligheter att ta studielån och att läsa in missade betyg, för att kunna ta sig vidare. Fler och fler av dessa vägar har dock tagits bort. Studielånet har försämrats och man förväntas nu mer och mer ha andra inkomster för att klara sig under studietiden. Återbetalningsreglerna har försämrats och besparingar har skett på Komvux, vilket gör det svårare för den som inte tidigt bestämt sig. Detta vill vi ändra på. Vi vill höja studiemedlet med 750 kronor i månaden, öka högskoleplatserna med 10 000 och satsa mer på vuxenutbildningen. Inte minst för att arbetslösa ungdomar ska få bättre möjligheter till ett arbete. Vi vill också öka samhällsinvesteringarna för att skapa jobb. Vi har i vår budget 30 000 fler jobb än regeringen inom välfärden och klimatomställningsjobb. Om vi tar bort vinsterna ur välfärden beräknas det dessutom ge 20 000 nya jobb inom den gemensamma välfärden om man ser till hur mycket som försvinner i vinster idag av skattemedlen.

Vänsterpartiet tycker också att det är viktigt att storsatsa på mer forskning på förnyelsebar energi och att det ska finnas statliga medel för stöd till ny miljövänlig teknik då riskkapital ofta saknas. Detta kan i sig ge mer incitament till forskning. Vi vill att investeringsfonder som till exempel AP fonderna, och fondplaceringar inom Uppsala kommun inte ska investera i fossil energi. Detta bör även göras inom de statliga universiteten. Precis som den viktiga kampanjen Fossil free som även finns vid Uppsala universitet, som driver på för deinvestering av fossil energi. Det kan vara en av de viktigaste lösningarna för att nå en klimatomställning i tid då fossilkapitalet inte backar frivilligt i första taget.

Bostadssituationen är också en fråga att lösa med politiska styrmedel. Det är viktigt att kommunen köper in mer mark och att det ges statliga stöd till små hyresrätter. Vi vill koppla dessa stöd till ett energieffektivt byggande och gynna så kallade plushus som producerar mer energi än som går åt. Vi vill i Uppsala satsa stort på solceller och utreda alla tak som är möjliga då solenergi i och med teknikutvecklingen blivit allt mer lönsam.
Vi vill också återinföra stadskortet i busstrafiken, som de andra partierna förutom Vänsterpartiet drev igenom att det skulle tas bort för att ersättas med ett länskort. Vi vill att ett studentkort ska kosta 300 kronor i månaden i Uppsala. Det är viktigt att det är billigare att resa kollektivt än med bil för den omställning som behöver göras. Vi vill samtidigt bygga ut cykelvägnätet och ha rikligt med cykelställ. Det ska vara smidigt och lätt att transportera sig hållbart Att satsa på framtiden är att satsa på utbildning och miljö och ett jämlikt samhälle där alla får en chans till ett bra liv

Emma Wallrup

Riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan (V)


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.