Annons
Christer Nylander och Hans Backman, Folkpartiet.
Foto: Peter Knutson

Tufft att bli sjuk som student


Orimliga regler för studenter som blir föräldrar eller behöver vara sjukskrivna, skriver två riksdagsledamöter från Folkpartiet.

Studenter är, precis som alla andra, sjuka ibland, men ens möjligheter att sjukskriva sig under studietiden är ytterst begränsade.

Värst är det för dem som går vidare direkt från gymnasiet till högre studier och som därmed inte har hunnit arbeta upp en sjukpenninggrundande inkomst, SGI. De som dessutom fortsätter med doktorsstudier och stipendiefinansierad forskning hinner bli nära 30 år innan de har en chans att komma in i trygghetssystemen.
Det innebär att man om man exempelvis blir förälder under studietiden, får klara sig på grundnivån. Det är mindre än ett halvt studiemedel, 4 nbsp;300 kronor per månad.

Som student förväntas du också vara antingen helt frisk eller helt sjukskriven. Det finns ingen möjlighet till deltidssjukskrivning. I kombination med 30 dagars karens omöjliggör dessa regler högre studier för unga med vissa sjukdomar och funktionshinder. Detta är ohållbart, orimligt och oförsvarligt.

Att de som studerar, och på så sätt gynnar hela ekonomin, drabbas så hårt är orättvist. Utbildning är grunden för såväl personlig som ekonomisk utveckling för landet som helhet. För oss liberaler är det viktigt att den möjligheten finns för alla. Men så är inte fallet idag.

Om även studiemedel och stipendier fick vara SGI-grundande skulle det bli lättare att vara förälder redan under sin studietid. SGI-grundande studiemedel innebär också att även en liten extrainkomst gör skillnad. Vårt förslag skulle innebära flera hundra kronor mer i månaden för föräldralediga studenter och de som jobbar extra skulle kunna höja sin föräldrapeng med omkring 1 500 kronor. Vi anser även att studenter, precis som alla andra, ska kunna sjukskrivas såväl på deltid som under kortare perioder. Bara så kan vi ge möjlighet att studera till alla.

Christer Nylander (FP), riksdagsledamot och ledamot i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen

Hans Backman (FP), riksdagsledamot socialförsäkringsutskottet


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.