Annons
Marlene Burwick och Erik Pelling, kommunalråd (S) i Uppsala.
Foto: Klas-Herman Lundgren

Alliansens lösning en andrahandslösning


Under de borgerliga partiernas styre har lösningen till stor del varit att öka andrahandsmarknaden genom att förenkla för fastighetsägare att hyra ut i andra hand. Resultatet av den förda politiken får de unga uppleva som tvingas flytta mellan dyra andrahandskontrakt flera gånger om året, skriver företrädare för Socialdemokraterna i Uppsala.

Varje år kommer nya uppsalabor hit till Uppsala för att studera. För många blir det första mötet med staden ett möte med en hopplös bostadsmarknad. Lösningen blir alltför ofta otrygga andra- och tredjehandskontrakt, att sova på vännens soffa eller att tvingas köpa en bostad genom att skuldsätta sig och ta miljonlån. I värsta fall måste planerna på att flytta till Uppsala överges helt på grund av bostadsbristen. Det är en stor förlust, både för de som vill flytta hit, för staden och för Sverige. Bostadsbristen hindrar människor från att flytta till arbete och studier – och hindrar företag från att anställa.

Under de borgerliga partiernas styre har lösningen till stor del varit att öka andrahandsmarknaden genom att förenkla för fastighetsägare att hyra ut i andra hand. Resultatet av den förda politiken får de unga uppleva som tvingas flytta mellan dyra andrahandskontrakt flera gånger om året. Det skapar otrygghet i vardagslivet och hindrar unga från att förverkliga sina framtidsplaner. Därför kan alliansens andrahandslösning aldrig vara annat än just en lösning i andra hand.

I det framtida Sverige och Uppsala som vi ser är unga och studenters trygghet inte kompromissbar – just därför är byggandet av studentbostäder och hyreslägenheter en självklarhet för oss när vi vill göra Sverige bättre för alla. Byggandet av nya bostäder ger inte bara unga trygghet och förstahandskontrakt, det är också en förutsättning för att ekonomin ska växa och trygga vår gemensamma välfärd. I en framtid där fler bostäder byggs kommer unga enklare få ett jobb eller möjlighet att studera och företagen får det lättare att anställa.
Sverige och Uppsala behöver en ny färdriktning. För oss är satsningar på byggande den enda långsiktiga lösningen. Därför vill vi kraftsamla och åstadkomma fler nybyggen genom att skapa en byggpakt med kommuner och byggföretag som leds av regeringen. Vi socialdemokrater vill ge den statliga banken SBAB tre miljarder att låna ut till företag och kommuner som vill bygga, samt en byggbonus för nybyggnation av studentlägenheter och små hyresrätter. Vi vill också satsa på nybyggnation genom att vika en tillväxtmiljard åt de kommuner som bygger mest. På så vis gör vi det gynnsamt att bygga. För att byggprocessen ska gå snabbt vill vi även förändra plan- och bygglagen. Det är smart socialdemokratisk politik.

Här i Uppsala vill vi driva en aktiv politik för ett kraftigt ökat bostadsbyggande med fler hyresrätter och rimligare hyror. Vi lovar att 3 000 bostäder ska byggas per år under nästa mandatperiod, där minst 4 000 ska vara hyresrätter under mandatperioden. Vi vill även inrätta en bostadsförmedling som på ett samlat sätt kan förmedla de bostäder som faktiskt finns. Detta system finns i Stockholm, Göteborg och Malmö - det är hög tid att det även når oss i Uppsala.

Det är dags för en ny politik som gör Uppsala bättre. För alla.

nbsp;

Marlene Burwick, kommunalråd (S) i Uppsala
Erik Pelling, kommunalråd (S) i Uppsala
Anton Åvall, valledare, Laboremus, S-studenter i Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.