Annons

Bidra själva istället för att sura


På Heimdal sätter vi idédebatten i främsta rummet och bjuder därför in såväl socialister som sverigedemokrater, liberaler och konservativa. Det skriver styrelsen för den borgerliga föreningen i en replik till Laboremus, som kritiserat dem för att ge SD en arena.

Kära Laboremus

Vad gör ni nuförtiden? Varför hör ni aldrig av er? Det var alldeles för länge sen vi sågs

Kul att ni fortfarande arbetar på att vara en relevant och aktuell del av studenternas vardag Vi måste erkänna att vi varit lite oroliga för er på sistone, sedan ni slutade uppdatera er arrangemangssida för över två år sedan. Kanske vi kan ha ett gemensamt seminarium, eller något i den stilen? Det vore roligt att få reda på vad ni håller på med nuförtiden.

Som ni säkert förstår bjöd vi såklart in samtliga riksdagspartiledare att hålla föredrag. Nu tackade inte alla ja, men det gör kanske inte så mycket. Lars Ohly var ju här och höll låda för några veckor sedan, precis som när han besökte oss 2006. Samma år som Gudrun Schyman också höll föredrag. Trots att vi inte håller med alla våra talares åsikter ser vi ett egenvärde i att det demokratiska samtalet över blockgränserna förs i Sveriges största studentstad.

Visste ni förresten att Heimdal de senaste åren haft fler socialdemokrater på talarbesök än vad ni haft? Vi förstår att ni kanske inte är intresserade av andras åsikter, bara era egna? Vilken tur för Uppsalas politiskt intresserade studenter att Heimdal finns. Var skulle de annars ta vägen om de ville hålla sig politiskt uppdaterade, till exempel genom att lyssna på vad Stig-Björn Ljungren eller Daniel Suhonen har att säga?
Man kan tycka vad man vill om Mattias Karlsson och sverigedemokraterna. Vi ser dem självfallet som våra politiska motståndare. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att veta vad våra politiska motståndare tycker, delvis eftersom det annars är svårt att bekämpa dem, men framför allt för att det är en grundläggande del i det demokratiska, fria samtalet.

Vi vet att inte ni tycker som oss i den frågan. Men bidra då till idédebatten istället för att sitta och tjura på läktaren Bjud in någon som tycker som ni på rubriken ”Bidra inte till SD:s normalisering”, så att ni också bidrar konstruktivt med era egna visioner och åsikter.

På Heimdal sätter vi idédebatten i främsta rummet. Därför bjuder vi in allt ifrån socialister, sverigedemokrater, liberaler och konservativa. Vi uppmanar därför Laboremus att kanske våga bjuda in talare utanför den socialdemokratiska rörelsen. Ni kanske upptäcker att det leder till intressanta debatter, ni också. Då kanske ni dessutom får publicitet kring er egen verksamhet, istället för att behöva reagera på driftigare föreningars aktiviteter. Vem vet, kanske vi på Heimdal i framtiden kommer på era evenemang, den dagen ni öppnar upp för fler än närmast sörjande.

Oavsett hur ni gör så är ni välkomna på torsdag, liksom alla andra politiskt intresserade studenter. Trots allt är det ju på Föreningen Heimdal som riktig idédebatt förs nu för tiden.

Med vänliga hälsningar, föreningen Heimdals styrelse


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…