Annons
Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna, föreläser hos föreningen Heimdal om varför Sverige behöver en konservativ rörelse.
Foto: Sara Borsiin

Beklämmande demokratisyn hos Laboremus


Många av våra medlemmar tycker säkerligen att Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ är minst lika extrema och har minst lika förfärlig människo- och demokratisyn som Sverigedemokraterna. Detta har dock inte hindrat oss från att med intresse lyssna till vad deras företrädare har att säga, skriver Heimdal i ytterliggare ett inlägg om föreläsningen med Mattias Karlsson.

Kära laboremiter

Tack för den sansade debattartikeln. Det är glädjande att även ni tycker att en god ton mot meningsmotståndare är av största vikt för det offentliga samtalet. Vi är övertygade om att man aldrig når fram till människor genom att vara otrevlig, hätsk eller alltför upprörd. Att visa sig aggressiv mot människor vars åsikter man finner förkastliga får dem nästan alltid att enbart krypa längre in i sina skal. Demokrati och tolerans bygger på att låta alla komma till tals, och sedan bemöta dem med pennan snarare än svärdet. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att få människor med alla sorters åsikter att ställa upp på de demokratiska idéerna.

Ni gör, i alla era artiklar, ett stort nummer av att Sverigedemokraterna inte är ett parti bland andra, att Sverigedemokraterna är alldeles för extrema och därför inte kan behandlas som andra partier. Vi ser två stora problem med den typen av argumentation. För det första är det förstås så att åsikter per definition är subjektiva. Att inte vilja låta politiska motståndare komma till tals är ett vanligt fenomen, men vi tror inte att det är vägen framåt. Så vinner man inte debatten.

Många av våra medlemmar tycker säkerligen att Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ är minst lika extrema och har minst lika förfärlig människo- och demokratisyn som Sverigedemokraterna. Detta har dock inte hindrat oss från att med intresse lyssna till vad deras företrädare har att säga. Någon gräns för vem man bjuder in vill vi dock ändå dra, och för att inte låta vår subjektivitet styra har vi helt sonika bjudit in alla partier som i demokratiska val fått väljarnas förtroende att representera dem i Sveriges riksdag. Det om något torde väl ge demokratisk legitimitet? Känner man sig, som ni skriver, hotade av att en partiledare håller ett föredrag behöver man naturligtvis inte åhöra föredraget. Våra föredrag är öppna för alla och det är fritt att välja att komma eller inte komma. Det innebär dock inte att man har rätt att söka hindra någon annan från att åhöra det. Vi tror att det är utvecklande och bildande att höra hela bredden av politiska åsikter. Om man dock endast tycker att det är givande att åhöra föredrag som bekräftar ens egna ställningstaganden, så kan man välja ut några andra av våra föredrag att gå på. Vi anordnar nämligen cirka 35-40 föredrag per år, där vi bjuder in akademiker, politiker och andra intressanta personer, från höger till vänster, att hålla föredrag.

För det andra tycker vi att den syn på demokratin och Uppsalas studenter som ni visar prov på är beklämmande. Bygger inte den demokratiska tanken på att varje medborgare ska kunna bilda sig en egen uppfattning om de partier och åsiktsyttringar som står tillbuds, och självständigt välja var man vill lägga sina sympatier och sin röst? Går det inte stick i stäv med den tanken att söka begränsa den fria opinionsbildningen, att söka begränsa medborgarens förmåga att ta del av olika åsikter? Vill man endast låta de åsikter som ligger nära ens egna få höras kan man knappast kalla sig demokrat. Ja, till och med rent anti-demokratiska åsikter måste få höras i en demokrati. Försöker vi begränsa det fria ordet och det fria åsiktsutbytet är vi inte det minsta bättre än de. Vi tror att såväl våra medlemmar som era som gemene man är tillräckligt klyftiga och självständiga för att kunna åhöra föredrag från olika politiska sidor och värdera dessa kritiskt, utan att svälja budskapen med hull och hår. Vi tror på demokratin. Det uppmanar vi fler att göra.

Vi tror inte på att exkludera människor, oavsett vad de tycker. Vi tror inte på att bemöta hat med hat. Vi tror att det bästa sättet att motverka extremism är att vara så inkluderande och öppna som möjligt. Vi tror att det fria samtalet är det som kan hålla våldet stången. Med detta sagt ser vi fram emot att ses på Valborg Vi uppskattar diskussion över åsiktsgränserna och vi skålar gärna för såväl Konungen som Håkan Juholt. Vi skulle också gärna åhöra ett föredrag av Håkan Juholt. Trots att han inte är borgerlig. Kan ni tänka er

Christoffer Orméus, Ordförande 124:e verksamhetsåret
Leo Pierini, Programsekreterare 124:e verksamhetsåret


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.