Annons

Tillåt deltidssjukskrivning för studenter


Vi kan inte blunda för studenternas situation längre.
Sverige är en av världens mest omfattande välfärdsstater med ett trygghetssystem som har hjälpt många människor genom svåra perioder i livet. Vi är stolta över att Centerpartiet har varit med och byggt upp en välfärd och ett socialförsäkringssystem i världsklass.
Alla människor täcks dock inte av dagens socialförsäkringar, exempelvis studenter.
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen (PSFU) som presenterades i mars lyfte många av problemen med att dagens socialförsäkringssystem är konstruerat så att visa grupper lämnas utanför eller har sämre tillgång till det än andra.
En sådan grupp människor är alla de studenter i Sverige som av någon anledning blir sjuka.
Problemen med undermålig utbildningskvalitet, låg utbildningspremie och en akut bostadsbrist är väl kända och debatterade sedan tidigare.
Att 28 000 studenter saknar tillgång till sjukförsäkringen, enligt PSFU:n, är varken välkänt eller omdebatterat, även om Centerstudenter, Saco Studentråd och Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har lyft problemet tidigare.

Redan 2007 tillsatte Alliansregeringen den studiesociala utredningen, under ledning av Roger Tiefensee, i syfte att ta ett helhetsgrepp runt studenters sociala och ekonomiska situation.
Utredningen såg bland annat över situationen för studerande med barn, genomströmningen i den högre utbildningen och CSN:s framtida roll. Redan då pekade Centerpartiet på studenternas besvärliga situation. Men varför händer ingenting?
Vi kan inte blunda för detta längre. Sverige är i skriande behov av utbildade människor.
På Centerpartiets stämma i Falun i september kommer vi att fatta beslut om ny och framåtsyftande politik. Det alternativ som vår politik erbjuder till den svaga rödgröna regeringens misslyckanden blir allt tydligare.
Vi vill, framför allt, lyfta två områden där studenters situation måste bli bättre: deltidssjukskrivningar och rehabilitering.
Studenter kan idag bara vara sjukskrivna på heltid eller inte alls.
I den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslås att en kortare karenstid kan utredas samt att det för studenter måste bli möjligt att vara halvtidssjukskriven. Halvtid är bra, men det räcker inte.
Centerpartiet vill att det blir möjligt att vara deltidssjukskriven i varierande grad, att kunna behålla studiemedlet på deltid och då godkännas av Försäkringskassan.
Genom att öppna upp för möjligheten till deltidssjukskrivning blir systemet mer flexibelt och färre studenter behöver falla mellan stolarna eller avbryta sina studier.
Förhoppningsvis kan detta också öka genomströmningen något.
Möjligheten till deltidsstudier måste dock komma från två håll. Detta är inte enbart en fråga för sjukförsäkringen, utan även en fråga för utbildningsanordnaren som måste möjliggöra studier på deltid.
Studenter är beroende av att när kurser ges, i möjlig mån, hoppa på dessa, eftersom det kan dröja innan de kommer igen.

Dessutom: sjukskrivningsproblematiken för studenter blir speciellt aktuell nu till sommaren. De studenter som är sjukskrivna utan att ha arbetat blir medellösa och får förlita sig på släkt och vänner eller socialtjänsten.
Det är ovärdigt ett välfärdsland och är ytterligare ett skäl till att våra trygghetssystem måste reformeras.
I dag kan en sjukskriven student bara få rehabilitering tillbaka mot arbetsmarknaden. Det säger sig självt att en sjukskriven student som blir frisk i första hand troligen vill avsluta sina studier.
Att utbildningsanordnarens rehabiliteringsansvar ska förtydligas är ett bra första steg. Studenthälsan måste ha ett stort ansvar tillsammans med sjukvården.
Även om intentionerna och slutsatserna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen är bra så tror vi att det kommer att behövas ett ordentligt omtag för att skapa ett skyddsnät som inkluderar alla.
Centerpartiet kommer att fortsätta arbetet med att skapa rättvisa och trygga villkor för alla studenter.

Solveig Zander,
Ledamot Socialförsäkringsutskottet (C)

Alfred Askeljung,
Förbundsordförande Centerstudenter


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…