Annons

Vi reserverar oss mot maktkoncentrationen


Någon från oppositionen borde fått ordförandeposten i fullmäktige, anser bland andra Allians för kåren. Förstanamnet på partiets lista förklarar nu varför man valde att reservera sig mot valet av en person från majoriteten.

Under årets konstituerande kårfullmäktige valde samtliga Allians för kårens ledamöter, tillsammans med ett antal ledamöter från UUS, att gemensamt reservera sig mot valet av Max Stenberg (S) som ordförande i fullmäktige. nbsp;

Praxis inom Uppsala studentkår har under senare år varit att posten som fullmäktiges ordförande går till oppositionen. Detta har varit ett gott verktyg för att stärka interndemokratin, transparensen, maktdelningen och minoritetsskyddet i fullmäktige. Vi i Allians för kåren finner det olyckligt att majoriteten i fullmäktige nu har valt att frångå den principen. Därför har vi som parti reserverat oss mot det beslutet.

Fullmäktiges ordförande ansvarar för att leda förhandlingarna i fullmäktige. Medan kårens presidium och kårstyrelsen har ansvar för att leda kårens praktiska arbete, har presidiet i fullmäktige ansvar för att organisera fullmäktiges arbete. Eftersom majoriteten redan leder kårens verkställande gren, kårstyrelsen, är det rimligt att oppositionen får det största ansvaret för den beslutande grenen. På så sätt fördelas kontrollen över kåren mellan majoriteten och oppositionen. Majoriteten ansvarar för att styra kåren, medan oppositionen får möjlighet att leda arbetet i fullmäktige.

Vi hade hellre behållit den praxis av samförstånd som fanns i fullmäktige, än att låta makten koncentreras hos majoriteten. Om vi hamnar i majoritet efter nästa kårval, kommer vi att utgå från att oppositionen ska få tillsätta posten som fullmäktiges ordförande, förutsatt att oppositionen kan presentera en lämplig kandidat. På så sätt bevarar vi den interna demokratin och samförståndet mellan opposition och majoritet. När UUS och en av vårt partis föregångare, MST, var i majoritet släppte de fram oppositionen. Detsamma har tidigare vänstermajoriteter gjort.

Det är beklämmande att majoriteten valde att bryta mot den praxisen på konstituerande fullmäktige. Kårens arbete borde inte handla om partipolitiska konflikter och maktkoncentration. Sådant förstärker bara parti- och blockpolitiken vilket skadar förtroendet för kåren. Om kåren ska få en starkare demokratisk legitimitet på sikt, kan inte oppositionen uteslutas.

Fredrik Hultman, partiordförande Allians för kåren


Annons

Annons

Har tillfrågats

Majoriteten har, via kårordförande, fått frågan om att skriva en replik. Någon sådan har inte skickats in – men debatten kommer att tas på ergo.nu, har man sagt.

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…