Annons
Skillnaden: vem som placerar pengar, tar riskerna och resultatet.

Personalägda företag har alltid funnits


Mats Åkerblom, docent emeritus vid företagsekonomiska institutionen, kommenterar artikeln om filmen ”Kan vi göra det själva?”

I Ergo 2015/5 skriver Mareike Zoege om filmen ”Kan vi göra det själva?” som undersöker personalägda företag i främst USA. Visst fungerar personalägda företag, och visst finns de och har alltid funnits. Med en enkel ”fyrfältare” (se bild) kan de placeras i sitt sammanhang.

Kapitalism innebär att kapitalet är navet. Ägarna placerar pengar i företagen, tar riskerna och resultatet. Arbetare är anställda med fasta förmåner, oberoende av resultatet.

Laborism innebär att arbetet (labor) är navet. Arbetarna placerar pengar i förtagen, tar riskerna och resultatet. Kapitalägare får avtalad ersättning, oberoende av resultatet.

I båda systemen förekommer att den ansvarstagande parten inte kan uppfylla sina förpliktelser om fasta förmåner eller fast kapitalersättning. Då har dessa företag misslyckats.

Det finns givetvis mellanformer, till exempel ackordsarbete och korporativism.

Den mest omfattande ekonomin med personalägda företag var förmodligen den i Jugoslavien, under Tito, som ville finna en annan väg än den sovjetiska. De vanligaste laboristiska företagen finns i lantbruket, arrenden, i de flesta länder.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…