Annons

Olika drömmar, olika utbildningar, olika problem – en studentkår för alla


Uppsala studentkårs ordförande Caisa Lycken tror att en enad kår har större möjligheter att uppnå reell förändring.

I Uppsala har studenterna kontinuerligt organiserat sig för att påverka studietiden, utbildningen och omvärlden. Det är samspelet mellan en stark, inflytelserik studentkår, nationernas rika utbud på sociala aktiviteter och de många programföreningarna som gör Uppsala till en unik studentstad.

Uppsala studentkår bildades år 1849 av nationerna för att kunna föra alla stadens studenters talan. Nationerna verkade redan för sina medlemmars bästa men när det gällde att uttrycka en åsikt för alla studenter, oavsett varifrån i Sverige de kom, så behövdes det en samlande organisation. Upprinningen var kriget mellan Danmark och Slesvig-Holstein då studenterna i Uppsala ville ta ställning och uttrycka sin gemensamma sympati för de danska studenterna. Således skapades Uppsala studentkår.

Att vara studentkår innebär idag att ta ansvar för utvecklingen av utbildningen och studieförutsättningarna. En studentkår tillsätter studentrepresentanter i universitetets alla beredande och beslutande organ, i allt från tillfälliga arbetsgrupper till institutionsstyrelser och rektors ledningsråd. Varje år tillsätter Uppsala studentkår över 900 sådana studentrepresentanter.

En studentkårs uppdrag är lagstadgat och var tredje år beslutar universitetsstyrelsen om vilken eller vilka studentsammanslutningar som ska inneha det uppdraget vid Uppsala universitet. I början av 2016 är det återigen dags för denna beslutsprocess. Uppsala studentkår kommer då ansöka om att få fortsätta representera de studenter som vi representerar idag.

Genom att vara en kår med bredd och djup, som företräder många studenter från olika vetenskapsområden så har Uppsala studentkår resurserna att kräva stora och betydande förändringar i de frågor som rör alla studenter oavsett vad de studerar. Det kan handla om fler bostäder, agera remissinstans vid utformningen av CSN eller införandet av digitala tentor. Vi arbetar för breddad rekrytering, mångfald, lika villkor, sexuell hälsa och vi finns som stöd till studenter med funktionsvariationer eller studenter som vill ompröva sina examinationer.

Samtidigt strävar Uppsala studentkår efter att behålla den lokala förankringen bland studenterna och driva frågor direkt mot de berörda institutionerna. Detta gör vi genom våra sektioner och studiebevakarna, som arbetar nära studenterna och studentföreningarna på campus. Det är också där vi kan samla in våra studenters åsikter och se deras behov.

Genom att samla engagemanget både för den egna utbildningen och för hela studentuppsala i en organisation kan Uppsala studentkår åstadkomma reell förändring. En studentkår som samlar 30 000 studenter är en stark motpart till Uppsalas stora universitet. Om vi arbetar tillsammans så kan vi göra mer för att vår studietid ska bli bättre än om vi delar upp oss.

Caisa Lycken, ordförande Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.