Annons
Johan Liljeholm och Frida Gunnarsson från kårpartiet S-studenter.

S-studenter vill ta krafttag mot psykisk ohälsa


Stress, ångest och uppgivenhet får inte avpolitiseras och reduceras till individuella problem, menar kårpartiet S-studenter.

Att vara student på Uppsala universitet är för många den bästa upplevelsen i ens liv. Men vi är övertygade om att den upplevelsen kan bli ännu bättre och delas av fler. Idag upplever var tredje student på Uppsala universitet att psykisk ohälsa eller stress är ett hinder i sin utbildning. Siffran är ännu högre bland kvinnliga studenter. Det är fullständigt oacceptabelt och är därför S-studenters prioriterade fråga i kårvalet.

Att utbilda sig är ett sätt att växa som individ men även en väg att förvärva de kunskaper som krävs för att kunna försörja sig och bygga ett lyckligt liv. Det är med oro som S-studenter ser den psykiska ohälsan breda ut sig bland oss studenter. Stress och ångest ska inte vara en normal del i arbetslivet – inte heller i våra studier. Utvecklingen manar till handling. Det kräver att rätten till utbildning länkas samman med rätten till god hälsa och välmående. Psykisk ohälsa kan inte bekämpas isolerat på en front utan måste sammanflätas med åtgärder inom flera områden.

Först och främst behöver studenter en bättre studiemiljö. Idag är Uppsala universitet överbefolkat. Att ständigt behöva kämpa för ett grupprum eller slussas runt mellan studieutrymmen är vardag för allt för många. Detta påverkar såklart studiemiljön och indirekt varje individs hälsa. S-studenter vill att antalet grupprum och studieplatser utökas efter antalet studenter. Lugn och ro kan inte vara för mycket begärt.

Studenter har det tight den 24:e varje månad. Att konstant behöva oroa sig för om pengarna räcker till för hyra och mat är ett hälsoproblem. Vi vill att studiemedlet höjs och att studiematerial ska vara avgiftsfritt på samtliga institutioner. På så sätt skapar vi en mer hållbar studentekonomi som avlägsnar den gnagande oron i slutet av månaden. Vi vill även att studenter omfattas av sjukförsäkringen. Ingen ska behöva oroa sig för att bli sjuk.

Tentaångest och konkurrens bland studenter är inte en naturlag. Det är ett strukturellt problem som måste belysas och motverkas. Vi vill att det införs obligatoriska kurser i studieteknik för alla nya studenter på samtliga institutioner. Vi vill även att ett gemensamt betygsystem med fokus på individuell utveckling införs för samtliga institutioner på Uppsala universitet. På så sätt rustar vi studenter med verktyg att hantera stress samtidigt som vi sätter punkt för betygshetsen. Att utöka resurserna till studenthälsan och SYV är därutöver ett viktigt led i det arbetet.

Stress, ångest och uppgivenhet ska inte reduceras till ett individuellt problem. Studenters verklighet får inte avpolitiseras. Vi menar att det är ett gemensamt problem som behöver politiska lösningar. Där är Uppsala studentkår en viktig aktör för att göra skillnad. En röst på S-studenter är en röst på en kår som tar din vardag på allvar

Johan Liljeholm
Frida Gunnarsson
Katarina Bungerfeldt
Pavlos Cavelier Bizas
Klara Larsson
Anton Berg Niemelä
Jakob Stone

Kårfullmäktigekandidater (S-studenter)


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…