Annons
Vänsterns studentförbund, som fick flest röster i kårvalet, tar plats som oppositionsparti.

Politiskt haveri


Vänsterns studentförbund lovar i en debattartikel att finnas där när den nya ledningen tystnar.

Efter den fars som var Uppsala studentkårs konstituerande fullmäktige i maj har VSF förberett sig på att inta ställning som opposition i fullmäktige. Vi kommer, som kårfullmäktiges största parti, ta till vara på studenternas intressen även när det inte går ut att byta poster mot röster. Uppsalas studenter har sett att hur de röstat under kårvalet inte spelar någon reell roll under förhandlingarna inför fullmäktige. Därför är det för VSF Uppsala fortsatt viktigt att se förbi partiprestige och arbeta för en bättre tillvaro för studenterna.

Som första handling som opposition kommer vi se till att Uppsala studentkår under sommaren och hösten fortsätter arbeta aktivt för att Uppsala kommuns nya bostadsförmedling ska bli helt avgiftsfri.

Den föreslagna kommunala bostadskön, som inbegriper både Uppsalahem och Studentstaden, ämnar ta ut en årsavgift för köende på 290 kronor samt en förmedlingsavgift på 1250 kronor när hyreskontrakt väl skrivs på. VSF Uppsala anser att dessa avgifter slår mot resurssvaga grupper och att de inte är skäliga, särskilt inte när kommunen räknar med intäkter på över 11 miljoner bara första året.

När Uppsala kommun introducerar en av landets högsta avgifter på sin bostadskö utnyttjar de den bostadsbrist som skapat en desperat situation för bostadssökande. Det finns ett särskilt ord för att beskriva fenomenet när någon utnyttjar en annans beroendeställning: ocker. Kommunen säger ”vi har inget annat val”, som om dessa avgifter vore en naturlag, stenristade av den osynliga handen. Så är det inte. Det finns alltid ett val.

Idag finns det flera studentbostadsaktörer i Uppsala. Detta är snårigt för studenter som redan bor i staden, och självklart ännu mer svårförståeligt för någon som flyttat hit utan någon tidigare koppling till det akademiska Uppsala. Bostadskön skulle kunna samla alla dessa aktörer för att på ett enkelt och smidigt sätt göra Uppsala mer attraktivt. En samlad kö är även en vinst för bostadsaktörerna. Med detta i åtanke är det högst anmärkningsvärt att det är just de bostadssökande som ska stå för notan. Vad betalar bostadsaktörerna för insats i detta kommunala projekt? Ingenting. Är det rimligt? Ska verkligen de som har minst ge mest?
nbsp;
Det är viktigt att Uppsala studentkår fortsätter vara en stark försvarare av studenters, alla studenters, intressen. På konstituerande fullmäktige blev det tyvärr tydligt att bostadsfrågan inte står högt på dagordningen för kommande kårpresidiet. Kårhögern, UUS och AFK, upprepar gång på gång att de inte ämnar driva “politiska” frågor. Vad det i praktiken innebär är att vi inte kommer att ha någon som, när det väl gäller, kan sätta hårt mot hårt när politiska beslut går emot studenternas intressen. När den nya ledningen för Uppsala studentkår tystnar kommer VSF att finnas där. Vi kommer att höja rösten och stå upp för den studentpolitik som vi gick till val på och som vi vet behövs; ett öppet universitet för alla.

Vänsterns studentförbund Uppsala - kårgruppen 2016/17


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.