Annons
vi vill göra det lättare för studenter att få en överblick av utbudet av lediga bostäder i Uppsala genom att samla alla kommunala och privata hyresvärdars lediga bostäder på ett och samma ställe.
Foto: Kollage: Lina Svensk

”Årsavgiften är rimlig”


Förmedlingsavgiften ska ses över, men en årlig köavgift är nödvändig för att täcka alla utgifter, skriver Uppsala Bostadsförmedling i sitt svar på Uppsala studentkårs debattartikel i Ergo 6.

Att Uppsala är en attraktiv studentstad är det ingen tvekan om men det stannar inte där, arbetet med att anpassa staden efter studenternas behov, särskilt vad det gäller bostadssituationen och möjligheterna för studenterna att stanna kvar i Uppsala efter studierna kommer att fortsätta prioriteras. Att studenterna har det bra i Uppsala är viktigt för hela Uppsalas utveckling.
Uppsala Bostadsförmedling är en viktig pusselbit i det arbetet. Med ett tydligt studentperspektiv, jobbar vi på flera fronter och värnar om studenternas och ungdomars möjligheter att planera för sitt boende. nbsp; Vi vill inte att någon ska tacka nej till sin universitetsplats på grund av bostadsbristen och därför har vi exempelvis möjliggjort att unga kan ställa sig i kö redan från den dag de fyller 16 år. På så sätt kan unga samla på sin några års kötid innan det blir dags att söka sig till en universitetsutbildning.
Trots att Uppsala är en attraktiv stad vet vi samtidigt att många studenter flyttar härifrån när de tagit examen på grund av bostadssituationen. Därför vill vi göra det lättare för studenter att få en överblick av utbudet av lediga bostäder i Uppsala genom att samla alla kommunala och privata hyresvärdars lediga bostäder på ett och samma ställe. Studenter som får en studentbostad får behålla sin kötid och kan samla ytterligare kötid för att senare kunna söka en vanlig hyresrätt efter studierna.
Vi tycker det är rimligt att ta ut en årlig avgift på 290 kronor av alla som står i kön. Bostadsförmedlingen får inga kommunala bidrag och ska inte gå med vinst utan avgiften ska täcka alla våra utgifter. nbsp; Den som erbjuds en bostad idag behöver även betala en förmedlingsavgift på 1 250 kronor. Vi vet att många studenter har en ansträngd ekonomi och därför prioriterar vi att så fort ekonomin tillåter, sänka eller ta bort förmedlingsavgiften.
Slutligen kan vi säga att studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Även om Uppsala Bostadsförmedling inte ensamt kan lösa bostadsbristen för studenter vet vi att vi går ett steg i rätt riktning – med en högkvalitativ förmedlingstjänst och ökad byggtakt i Uppsala kommer rörligheten och tillgängligheten av bostäder på marknaden förbättras så att kötiderna minskar för studenter och allt fler kan etablera sig på bostadsmarknaden efter examen. nbsp; nbsp; nbsp;

Joakim Palestro (S)
ordförande Uppsala Bostadsförmedling

Mona Lindén
VD, Uppsala Bostadsförmedling

Presskontakt:
Tala Raha
kommunikationsansvarig, Uppsala Bostadsförmedling


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.