Annons
”Universitetet är inte som Hogwarts, där det gäller att springa mot en tegelvägg och förhoppningsvis komma ut på perrong 9 3/4 där tåget tar en mot examen.”
Foto: Sam Howzit/Wikimedia Commons

Okej med sex år utan semester?


Betalar vi hellre sjukersättning än semesterveckor för studenter som är på väg att bli utbrända? Det frågar sig Karolin Joelsson som inte har haft sammanhängande lov eller semester på flera år.

När får du lov?, frågar släkten. Lov? Det var lyxen som hörde till grundskolan och gymnasiet. Även om en desperat försöker hitta tid att fira jul utan att stressa över den där hemtentan, uppsatsen, gruppuppgiften eller salstentan som ska göras i januari är det inte lätt. Att veta att en kanske, kanske kan få semester om två, tre, fyra år hjälper inte mycket.
Det tycks vara en vedertagen uppfattning att studenter är evighetsmaskiner. Och vilken arbetande person i Sverige skulle acceptera att jobba i uppemot 6 år utan semester?
I september börjar höstterminen, som sedan slutar i januari. Några dagar senare börjar vårterminen, som slutar i början av juni. Och sen, ja, då blir det till att antingen sommarjobba, leva på besparingar eller ta hjälp av släktingar (om en har släktingar som har råd med det). Även om vissa studenter bor i korridorsrum med en eller ett par hyresfria månader, finns det ju mycket annat utöver hyran som pengar behövs till. Och utmaningen i att det sista, halverade, studiemedlet kommer i slutet av maj medan många inte får första lönen från sommarjobbet förrän i juli. Studenter som har barn kan ha svårt att få tid och råd att åka på semester tillsammans med dem.

Vem ska betala, undrar du kanske. Jag undrar istället hur många studenter som skulle kunna slippa drabbas av utbrändhet och långvarig stress om de åtminstone fick några veckors ledighet varje år. Det handlar i slutändan om hur viktig vi tycker studenters hälsa och välmående är, och om vi helst betalar sjukersättning eller semesterveckor. Utbrändhet är ingen förkylning, vissa får djupa och bestående men som påverkar dem länge. Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa stiger, och kommer att fortsätta göra det om vi ignorerar hundratusentals studenters hälsa.
Universitetet är inte som Hogwarts, där det gäller att springa mot en tegelvägg och förhoppningsvis komma ut på perrong 9 3/4 där tåget tar en mot examen. Det är tänkt att en ska kunna ta examen utan att ens gå in i väggen. Detta skulle vara mycket lättare om en någon gång under studietiden fick vara ledig.

Karolin Joelsson
Masterstudent i hållbar utveckling


Annons

Annons

Skriv till Ergos debattsida

Max 3 000 tecken. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta i och språkgranska manus. Mejla till cred@ergo.us.uu.se. Nästa manusstopp 18/5. Debattera också här på ergo.nu.

Läs mer

2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…