Annons
En av Irans största skådespelerskor, Bahareh Rahnama, var på plats i Uppsala för årets upplaga av Iranska filmfestivalen.
Foto: Shade Amao

Iranskt på röda mattan


Då var det dags igen. I helgen anordnades den 14:e iranska filmfestivalen på Slottsbiografen i Uppsala. Ergo var på plats och fick bland annat träffa en av Irans mest omtyckta skådespelerskor, Bahare Rahnama.

Iranska filmfestivalen arrangeras varje höst av den ideella föreningen Yari (“hjälp” på persiska). Yari arbetar med att hjälpa barn och ungdomar att ta sig från ett liv på gatan till ett vid skolbänken i Iran. Genom att hålla filmfestival i både Uppsala och Stockholm försöker de uppmärksamma barnens situation och få fler att hjälpa till.

I år var festivalens syfte att belysa de känslouttryck som människor i nutida Iran upplever genom livet. Under helgen visades flera kortfilmer och ett antal långfilmer. Många av långfilmerna hade världspremiär och festivalen gästades även av några av Irans mest respekterade skådespelare och regissörer. En av festivalens arrangörer, Ali Atigheforoush, säger att han är nöjd med årets tillställning och menar på att det är på grund av de populära gästerna som filmfestivalen fått så pass fantastisk respons av besökarna.

Bland gästerna fanns en av Irans största skådespelerskor, Bahareh Rahnama, som i år medverkade i långfilmen “Sensitive Floor”. Filmen handlar om en man som mister sin fru och begraver henne i en tvåvånings-grav. Efter ett tag får han reda på att en annan främmande man begravts i första våningen samtidigt. Bahareh Rahnama är själv mycket tagen av filmens handling och menar att det är den, och inte hennes egen roll i filmen, som är det viktigaste i sammanhanget.
– Det är en mörk dramakomedi. Jag har sett filmen kanske fyra-fem gånger och jag gråter varje gång till den sista scenen. Filmen handlar om giftermål och hur relationen mellan man och fru förändras genom åren.

Vad tycker du om festivalen?
– Den är viktig för mig av flera anledningar. För det första arbetar den för iranska barns välmående, vilket är viktigt för mig som Unicef-ambassadör. För det andra erbjuder den iranier i Sverige att ta del av iransk filmkultur på ett sätt som inte är lika enkelt om man inte befinner sig i landet. För det tredje är film ett bra och fint sätt att föra samman människor på.

Under dessa tre dagar fick Uppsalabor ta del av Irans känslofyllda filmer, mingla och bidra till att hjälpa föreningen Yaris arbete. Det märktes snabbt att Bahareh Rahnama var en av de mer omtyckta skådespelerskorna från Iran, då hon ofta omringades av nyfikna människor redo att ta ett foto tillsammans med henne.

Trots de problem Iran står inför som nation och den mängd lidande som landets befolkning fått uppleva har landet en rik filmkultur med mycket känsla, menar Bahareh Rahnama:
– Iranska skådespelare och regissörer använder sin sorg i konsten. De kanske inte alltid är det gladaste folket men de är definitivt kreativa. Tro mig.


Annons

Annons

Föreningen Yari grundades 1999 och är en ideell, fristående, politiskt obunden och demokratisk förening i Sverige som arbetar för behövande barn och ungdomar i Iran. Sedan 2000 har föreningen varje år anordnat en iransk filmfestival som visar filmer från Iran och gästas av flera kända regissörer och skådespelare från landet. Festivalens syfte är att sätta fokus på iransk filmkultur, men också att uppmärksamma föreningens arbete för barnen i Iran.

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen