Annons
I Viktor Johanssons nya film om Flogsta får vi följa studenter som blivit kvar i området under sommarlovet.

Flogstastudenter skildras i ny film


Studentliv mellan gråvita höghus, nudlar och kvällsvrålet. Långfilmen Himmel över Flogsta är Viktor Johanssons andra semidokumentär om Uppsalas förorter.

Flogsta är ett begrepp i Uppsala och stadens studentvärld. Det pratas framför allt om tolvrumskorridorer med skitiga kök och mycket festande. Långfilmen Himmel över Flogsta utspelas dock utomhus. Mellan hög- och låghusen strosar studenterna omkring. Det är under sommaren 2014 som filmen spelats in och de som stannade i studentområdet under lovet hittar på allt möjligt. nbsp;

Regissören Viktor Johansson hade i september 2014 sin långfilmsdebut med Under Gottsunda. Bara ett halvt år senare presenterar han nu sin andra film om en Uppsalaförort. Filmerna liknar varandra på många sätt. De befinner sig mellan spelfilm och dokumentär. Det finns ingen förklarande berättarröst, bara en ibland vinglig kamera som följer personerna som rör sig i sitt kvarter. De är studenter som bor i Flogsta på riktigt, men hur mycket de spelar efter Johanssons regi och hur mycket de improviserar och visar sig själva, det avslöjar filmen inte.

Filmen presenterar ingen med namn, inte vad någon pluggar eller gör. Personerna visas i sin miljö, ur perpektivet av en förbigående som observerar dem där mellan husen. De slåss, spottar på varandra på skoj och övar knivhuggning i ett träd. De beställer pizza, dumpstrar, chillar i gräset och klättrar på fasader och träd. Och så klart finns Flogstavrålet med – detta dagliga skri ut från höghusen. Även här ingen förklaring, så att de som inte känner till Uppsala med sin ovanliga och högljudda studenttradition bara kan undra. Filmen förklarar inte, den visar bara människorna och deras känslor, vilsna studenter som är rädda för att bli klara med skolan, som inte vill bli vuxna, inte på riktigt.

Himmel över Flogsta har en speciell stil. Förutom att den är genreöverskridande kan den uppfattas som rätt så långsam; den har ingen handling i vanlig mening utan är en mosaik av bilder och röster. För alla som bor i eller känner till Flogsta har den dock hög igenkänningsfaktor och även för andra kan den vara tankeväckande och spännande, med många aspekter av studentlivet långt ifrån själva skolan och plugget.


Annons

Annons

Himmel över Flogsta

Isberget produktion
Längd: 73 min
Regi, klipp, foto: nbsp;Viktor Johansson
Musik: nbsp;Andean Runner
Ljud: nbsp;Bella Gavelin, nbsp;Viktoria Sahl

Medverkande
Arman Chowdhury
Signe Lemhagen
Vanco Nakev
Lo Vrede
Axel Bukuru
Emil Staaf
Henrik Paronen
Rasmus de Verdier
Olle Werner
Birte Be
Lina Vågbratt
Gegge
Sanna Kotte Tallbarr
Nemi Blåbärspaj
Erik Welson

Torsdagen den nbsp;5 februari nbsp;kl 18.15 har nbsp;Himmel över Flogsta nbsp;premiär på Fyrisbiografen i Uppsala, där regissören kommer vara på plats.

En intervju med nbsp;skådespelaren nbsp;Arman Chowdhury och regissören Viktor Johansson kan nbsp;du läsa HÄR.

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen