Annons
Timbuktu, regisserad av den mauretanske filmskaparen Abderrahmane Sissako, är nominerad till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Mauretanskt Oscarsbidrag skildrar ockupationens förtryck


Timbuktu
Regi: Abderrahmane Sissako
Folkets bio
EEEE

Den andre april 2012 intogs den mytomspunna staden Timbuktu av den islamistiska rebellgruppen Ansar Dine. De inrättade sharialag i den maliska staden, terroriserade befolkningen och förstörde oersättligt kulturarv. I slutet av januari 2013 drevs de bort av en koalition av franska och maliska trupper. Filmen Timbuktu, som spelats in i Oulato, i grannlandet Mauretanien, utspelar sig under de månader då staden styrs av rebellerna.

Filmens huvudberättelse, där koherden Kidane och hans familj möter oanade konsekvenser efter ett bråk med grannen och fiskaren Amadou, är långt ifrån det enda som sker i filmen. Den riktiga huvudpersonen är staden Timbuktu själv och dess befolkning. Vi släpps in i ett elektriskt och unikt småstadsliv, som surrar av olika språk. Allt från franska och engelska till arabiska och tamasheq talas i filmen. I detta mångkulturella centrum blir rebellerna, som till stor del endast talar arabiska, en samling främlingar som aldrig riktigt förstår det folk vars stad de ockuperar.

Våldet och maktmissbruket smyger sig upp på invånarna av Timbuktu lika väl som rebellerna i Ansar Dine. När rebellerna i filmens början träder in i en moské schasar imamen bort dem, och när de först kräver av kvinnorna att ha på sig handskar möter de motstånd. Men alltmer dras greppet om staden åt. Sharialagens brutalaste former uppenbarar sig. Beväpnade vakter stryker omkring hustaken om natten, ute efter de musikanter som fortfarande vågar spela sina instrument. Kvinnor fängslas eller kidnappas och gifts bort till soldater de inte ens kan prata med utan tolk. I en av filmens mest poetiska scener spelas det fotboll – utan boll. Den har konfiskerats, och sporten förbjudits. I rebellernas grepp fastnar allting som gör staden och dess befolkning vacker, unik och spännande, och kvävs där ihjäl. nbsp;

Västvärlden smyger omkring i skuggorna av Timbuktu, och eftersom filmen aldrig mister förövarnas mänskliga dimension, får vi en tankeställare om deras motiv, och om vårt eget samhälles roll i denna kulturella och humanitära tragedi. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen