Annons
Hayao Miyazakis Det blåser upp en vind visas efter att medlemmarna efterfrågat mer animerat.

Asiatiskt och animerat på Uppsala filmstudio i vår


För filmintresserade studenter finns det i Uppsala en förening med gamla anor – den första filmstudion här skapades 1929. Nu väntar ett nytt vårprogram.

Varje termin visar den ideella föreningen Uppsala Filmstudio ett urval filmer som inte längre är aktuella på vanliga biografer.
– En filmstudio kan ju våga tänja på gränserna och visa sådant som är lite experimentellt, men som absolut förtjänar att ses, säger Jessica Elgenstierna, som arbetat med vårterminens program.

Något av det mer ovanliga slaget kan man hitta i visningen av stumfilmen Erotikon, som kommer visas med levande ackompanjemang på piano.
– Det blir ju inte en visning, utan en föreställning, säger Nils Bingefors.

Filmerna visas under olika gemensamma teman. På temat ”Ensamhet”, visas All is Lost och Locke, filmer med en enda skådespelare. Senare under våren kommer Flykten från hönsgården och Still Life att visas, då under temat ”Påsk”.

Det finns ambitioner hos filmstudion att inkludera fler icke engelskspråkiga filmer. Inför varje termin kan medlemmar lämna önskemål på föreningens hemsida. Ett uttryckt intresse för animerad och asiatisk film har denna gång resulterat i att föreningen visar Infernal Affairs (källmaterialet för Martin Scorceses The Departed), den kinesiske regissören Wong Kar-Wais 2046, och Hayao Miyazakis Det blåser upp en vind. Filmstudion vill också slå ett slag för svensk film, och i vår, under temat ”Svensk Landsbygd”, visas Lars Molins Midvinterduell och Saxofonhallicken, filmer som Jessica Elgenstierna och Nils Bingefors hoppas ska introducera Molin för en yngre publik.

Filmstudions medlemmar eftersträvar att vara aktuella med sitt program. nbsp; Terroristattackerna mot Charlie Hebdo i början av januari ledde till ett tema av yttrande- och pressfrihet. Därför visar filmstudion Charlie Chaplins Diktatorn, Watergate-thrillern Alla presidentens män, och science fiction-dystopin V for Vendetta.
Det finns hos studion en vilja till bättre representation. Filmvärlden är mansdominerad, och studion är medvetna om bristen på kvinnliga regissörer. nbsp;
– Vi försöker, menar Jessica Elgenstierna, men det faller oftast på rättigheterna.

I vårens schema har två kvinnliga regissörer kommit med. Sofia Coppola med The Bling Ring och Maria Blom med Hallå hallå. Den förstnämnda filmen samlas ihop med Lukas Moodyssons Fucking Åmål och den franska Blå är den varmaste färgen, under det gemensamma temat ”Bechdel-testat”. nbsp; Att en film klarat Bechdel-testet innebär att filmen innehåller åtminstone en scen med två namngivna kvinnor som talar med varandra om någonting annat än en man.

Ett återkommande problem för den ideella föreningen är just hur svårt det är att få tag på filmernas rättigheter. Det är en orsak, enligt Jessica Elgenstierna, till att det är mycket ny film på vårens schema. Det är helt enkelt lättare att få tag i nyare filmers visningsrättigheter. Men ny film är i sig inte negativt, menar hon. Istället innehåller vårterminen filmer som filmstudion upplever har gått förlorade under det föregångna året. Indiefilmen Frank, med Michael Fassbender i huvudrollen, är ett exempel.

Studentengagemang i filmstudion uppskattas och eftersöks. Föreningen har inför vårterminen fått ett antal nya studentmedlemmar som engagerat sig i verksamheten.
– Vi tar emot folk med öppna armar. Detta är ju ett jätteroligt sätt att engagera sig om man är filmnörd. Det är ju som att ha sin egen bio, säger Jessica Elgenstierna.


Annons

Annons

Kräver medlemskap

Filmstudion får som ideell förening endast visa filmer för medlemmar, varför medlemskap är ett måste för visningarna. Detta kostar 400 kronor per termin (tillgång till alla visningar), men det är möjligt att köpa ett medlemskort som enbart gäller för fyra stycken visningar, för 180 kronor.

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen