Annons
Före detta Uppsalastudenten Patrik Witkowsky har regisserat filmen ”Kan vi göra det själva?” som handlar om ekonomisk demokrati.

Upp till oss hur samhället ska se ut


Dokumentärfilmen Kan vi göra det själva? presenterar modellen ”ekonomisk demokrati”, det vill säga arbetarägda företag. Regissören och före detta Uppsalastudenten Patrik Witkowsky berättar om filmidén och visionen om ett bättre arbetsliv.

Sverige är ett demokratiskt samhälle, men hur demokratiskt är vårt arbetsliv? Marknaden är fri, men hur fria är löntagarna på sina jobb? Varför måste anställda göra vad cheferna kräver, fastän de själva ofta vet bäst hur jobbet borde gå till? Och varför finns arbetslöshet och fattigdom i världens rikaste länder? Det är några av de frågor som ställs i den 60 minuter långa dokumentärfilmen Kan vi göra det själva? där alternativmodellen ”ekonomisk demokrati”, som bygger på att arbetarna själva äger företagen, presenteras. Intervjuer med olika forskare blandas med kommentarer från folk på gatan, förklarande animationer och exempel på kooperativa företag.
Regissören Patrik Witkowsky har pluggat kultur- och samhällsanalys i Uppsala och gått dokumentärfilmsprogrammet på folkhögskolan Biskops Arnö. Med sin film vill han inte bara ställa frågor utan även diskutera ett alternativ.
– Dokumentärfilm brukar ju skildra och kritisera samtiden, men sällan visa hur man skulle kunna lösa problem. Många anser nog att journalister eller dokumentärfilmare bara ska granska, men jag ville göra en film som diskuterar ett alternativ, en vision.

Idén fick han under studietiden.
– När jag pluggade filosofi växte många tankar. Filosofin är ett speciellt sätt att se på världen, man ställer kanske lite mer djupgående frågor än inom ekonomi och statsvetenskap. Sedan har jag varit väldigt intresserad av arbetsliv och arbete generellt och och alltid haft lite svårt att förstå varför det styrs så hierarkiskt.
Är modellen ”ekonomisk demokrati” kopplad till en ideologi eller politisk riktning?
– Vi är så oerhört vana att tänka på Sovjet på ena sidan och USA på den andra, antingen ska människor hyra ut sig till staten eller så ska de hyra ut sig till privata ägare. Och i Sverige har vi fått för oss att vi hittat den perfekta balansen. Men det är en falsk skala, det finns ett tredje alternativ av demokratisk organiserade företag där människor själva äger och styr och röstar fram sina egna chefer. Om man ska placera in det rent ideologisk så ligger det nära klassiska liberala tänkare som John Stuart Mill, liberalismens rockstar på 1800-talet som betraktade arbetarkontroll i industrin som nästa nödvändiga steg i den demokratiska utvecklingen. Men det finns ju alltid risk för att reducera saker när man sätter politiska stämplar, folk slutar lyssna för att de redan har valt sitt lag.
Filmens visar existerande demokratiska arbetarkooperativ i USA.
– Det finns svenska arbetarkooperativ också, men inte så många på grund av att vi har haft den ”svenska modellen” med organiserade arbetsgivare på ena sidan och organiserade arbetare på den andra. Demokratiska företag har inte riktigt passat in i den modellen. Så därför tyckte vi det skulle vara intressant att åka till USA som generellt anses som väldigt kapitalistiskt och visa att det finns väldigt stora och välfungerade demokratiska öar där. nbsp;

Arbetet med filmen sträckte sig över två och ett halvt år. Den 21 maj var det premiär på Fyrisbiografen, under sommaren och hösten kommer filmen visas på festivaler och bibliotek och det planeras visningar på skolor, för fackföreningar och politiska partier. Filmen finns även tillgänglig på nätet gratis.
– Tanken är att alla personer som tycker att det här är ett intressant ämne ska kunna se den. Vi har förhoppningar om att det ska påverka samhällsdebatten.
Vad ska folk ta med sig från filmen?
– Idag har det blivit en otäck självklarhet att tänka att det är så här världen ser ut och att det inte går att göra saker annorlunda. Den politiska debatten har blivit så reducerad till marginella frågor som folk har svårt att relatera till, kronor och ören och punktskatt och sånt. Det jag skulle tycka vore kul är om folk inser att det går att göra saker på ett annat sätt. Det finns inga naturlagar som gör att samhället måste vara exakt som det är idag, utan det är upp till oss hur vi vill att det ska vara.


Annons

Annons

Medverkande i filmen:
Patrik Witkowsky, Nils Säfström, Jesper Lundgren och André Nyström

Filmen går att se på nätet:
www.ekonomiskdemokrati.se

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-11-20 16:46
Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna. Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen