Annons
"Boy from Heaven" - Ett aktuellt och kraftfullt porträtt som stundvis tappar i spänning
Foto: Triart Film

"Boy from Heaven" - aktuellt och starkt porträtt som stundvis tappar i spänning


Det här är en recension. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Boy from Heaven inleds med att fiskarsonen Adam får ett brev från Al-Azharuniversitetet i Kairo, som meddelar att han blivit antagen genom stipendium till det prestigefyllda lärosätet – ett religiöst centra för sunnimuslimer som återkommande beskrivs som ”Islamologins ledstjärna”. På Al-Azhar har även den högste religiöse ledaren, Grand Imam, sin hemvist och det blir snabbt tydligt vilken politiskt laddad plats Adam befinner sig på när denne Imam hastigt går bort och en ny måste väljas.

Adam är fattig, har inga kontakter eller speciella anspråk och blir därför den perfekta måltavlan för säkerhetspolisen som försöker infiltrera universitetet för att påverka valet av Imam. Överste Ibrahim, spelad av en övertygande Fares Fares, rekryterar således Adam till att bli hans nya ”ängel”; kodord för oskyldig spion. Säkerhetspolisen som i sin tur arbetar för presidenten uttrycker att valet av ny Imam är av största vikt för nationens säkerhet. Imamen väljs på livstid, precis som presidenten, och som chefen uttrycker det: ”Det kan inte finnas två faraoner i samma land”.


Annons

Annons

Handlingen blir allt mer intrikat efter tid och Adam kastas hit och dit som en dominobricka av otillförlitliga maktspelare. Tyvärr blir dessa intriger efter hand inte bara svåra att följa med i, spänningen tappar och vad som har potential att vara en ”rysare” i ordets rätta bemärkelse blir snarare en långdragen process där man som tittare famlar efter tråden. Flera recensenter har jämfört filmen med spionförfattaren John le Carrés alster, något som höjde mina förväntningar kolossalt. Men det som för mig gjorde Carré till osviklig mästare inom genren var just hans förmåga att hålla kvar läsaren i handlingens grepp utan att tappa varken tempo eller finess.

Med det sagt betyder det inte att detta svenska Oscars-bidrag saknar relevans. Det är inte en film man ser för att sitta som på nålar i biosalongen och tappa andan – det är en film man ser för den samhällsmässiga aktualiteten i ett land som för bara några år sedan var i världens blickfång i och med den arabiska våren (förövrigt skildrad i Tarek Salehs tidigare film The Nile Hilton Incident) och här gestaltas som lika korrupt och våldsbenäget.

Men det är också en film man ser för de kraftfulla estetiska effekterna. Det jag tar med mig är det vackra fotot med svepande bilder över tusentals människor som faller i bön på stadens gator, de unisont klädda studenterna som vandrar över universitets stenbeklädda atrium och lyssnar till lärarnas föreläsningar i scener som tagna ur Raphaels målning Skolan i Aten. Som thriller betraktad haltar den, som porträtt av ett instabilt Egypten är den oefterhärmlig.

Text: Sara Runesson

 

"Boy from Heaven"

Regi & manus: Tarik Saleh

I rollerna: Fares Fares, Mohammad Bakri, Tawfeek Barhom m fl

Går på bio från den 18 november.

Läs mer

2023-01-13 15:27
Som student på ett av Sveriges största universitet är det lätt att känna sig osynlig. Vill man synas gäller det att…
2022-05-23 16:20
"Fabian – Berättelsen om en moralist" Regi: Dominik Graf Fyrisbiografen
2022-05-11 14:22
Diorama Regi: Tuva Novotny Royal