Annons
Bäst frågor på Västgöta nation – men peppigast stämning hos Smålands. Det är jämnt i toppen när Ergo testar nationsquiz.

Ergo testar: nationsquiz


Med burgare, bärs och blodigt allvar har vi quizzat oss igenom tre av Uppsalas regelbundet återkommande pubfrågesporter. Aldrig har vi spånat så länge utan att ta till google, eller fått så mycket användning för kuriosa om kungligheter.

Peppigt och rättssäkert

Smålands nations onsdagsquiz. Klockan 20-22, 12 frågor varav 2 med musik. Förboka plats till 3q.

En hurtig och rosahårig stormvind blåser in i Smålands nations bibliotek när klockan slår åtta onsdag kväll. Stormvinden heter Rebecka, och utgör den ena halvan av quizmasterteamet, och hon ska leda kvällens frågesport för oss som sitter inne i biblioteket.

Något missnöjda blickar utbyts i Ergo-laget (eller, OGRE ’n’ friends som vi kallar oss – ett täcknamn värdigt Da Vinci-koden) när Rebecka förkunnar att temat för kvällen är ”Karl”.
– Det blir väl bara en massa frågor om gubbar då, suckar en redaktör.

Kvällens första fråga handlar om Karl Marx farsa, närmare bestämt vad han hette. Det visar sig att det inte var, hör och häpna, Karl Senior och inte heller Alexander, utan Heinrich. Hör det verkligen till allmänbildningen?
Vid fråga fyra visar det sig inte bli ett renodlat killquiz, då Karolina Klüft dyker upp bland klurigheterna. Vilket år hon utsågs till årets stjärnskott?
– Någon gång när vi gick på högstadiet? föreslår en i laget.

Ett år snett hamnar vi, trots att redaktörens storasyster faktiskt gått på Växjö Katedralskola samtidigt som Klüfts lillasyster. På frågan därefter väljer vi mellan två snarlika svar – smörsopp eller stensopp? – för att till sist plita ner fel alternativ.

När det kommer till kungligheter visar det sig dock att vi har ett ess i rockärmen i form av vår eminenta – garderobsrojalistiska? – webbredaktör. Hur gammal var prinsessan Diana när hon dog? Webbis iver vet inga gränser när hon tveklöst kastar sig över pappret och skriver ner 36. Spot on
Rebeckas pepp håller i sig och håller oss uppe.
– Jag har släppt ut luggen, det är onsdag utropar hon halvvägs.

Vilka som slagits ihop för att bilda Linnéuniversitetet blir en baggis. Med två småländska och högskolebevakande redaktörer på laget blir det nästan fuskigt enkelt – Växjö universitet och Kalmar högskola är det ju.

De två sista frågorna, båda på samma låt (“Vila vid denna källa”), blir något av kvällens besvikelse. Två av våra ‘n’ friends ger direkt upp och går utom hörhåll för Carl Michael Bellmans för dem helt okända hit, och vår webbis visar sig sedan länge hysa ett intensivt agg mot låten utan någon annan förklaring än att “den är vidrig”. Vi chansar vilt på att den engelska titeln är “Rest by this spring” och att upphovsmannen dog av syfilis som “alla andra på den tiden.” Det är fel.

När vi lämnat in tittar vi på varandra – googla eller inte? Vi väljer att sväva i ovisshet, och i ytterliggare några minuter leva i villfarelsen att katten i Schrödingers låda i högsta grad är vid liv och frodas; rent teoretiskt kan vi ha full pott. Bordet bredvid har däremot dragit upp sina smarta telefoner och utropar “yesssss” och “fan jag visste det” om vartannat. Oväntat snabbt dyker vår master upp igen med facit.
– Kvällens vinnarlag sitter här inne i biblioteket [det måste vara vi ], och det laget vinner för fjärde gången i rad […okej, det finns en risk för att det inte är vi…]. Grattis till lag blabla [besvikelsen är för lamslående för att vi ska orka notera vinnarlagets namn]. Alla ni andra var precis på gränsen till att nå upp till samma poängnivå [vi misstänker starkt att Rebecka står och blåljuger].

Det var inte på gränsen. Lag OGRE ’n’ friends lyckas nämligen bara skrapa ihop fyra ynka poäng av tolv. Men vi var ruskigt nära på minst 5 poäng till. Vi får trösta oss med att journalister inte får betalt för att kunna saker, utan för att kunna ta reda på saker. Om vi fått googla hade vi helt klart vunnit.

Vi tycker:
+ Peppig, karismatisk quizledare. Bra temabaserade frågor som ledde till diskussion – och som olika personer kunde. Kändes tryggt och rättssäkert att få svaren rättade av en utomstående istället för att byta med grannbordet.

- Bara en låt på hela quizet. Vi hade velat ha fler musikfrågor.

Frågor: 3/5
Stämning: 5/5
Miljö: 4/5

Summa: 12

nbsp;

***

Fullsatt sal och imponerande frågor

Västgöra nations storquiz, onsdagar ojämna veckor, klockan 20-22.30, 64 frågor (40 kategorifrågor, 15 bildfrågor, 9 musikfrågor), går ej att förboka

Västgötas stora sal är mysbelyst, varm och fylld till bristningsgränsen när Ergoredaktionen knallar in strax innan klockan sju på onsdagskvällen. Enligt utsago skulle det räcka att vara på plats vid sju för att få ett bord, men det visar sig vara jätteosant. Som tur är har lag OGRE en av sina friends på plats redan klockan sex som har lyckats paxa några platser vid ett bord. Att ta sig in till sin stol är dock något av ett äventyr i sig – borden står nämligen alldeles för tätt ihop. För att slippa avancerad klättring över borden blir vändorna till baren ganska få – vilket är lika väl eftersom en tur till toan ju innebär samma farliga strapats över studenters och stolars ryggar.

Frågorna (64 stycken ) kommer i rasande takt och vi hinner inte få tråkigt. Titanics systerskepp, liksom samtliga människor i Scooby-doo, kan vi såklart namnen på. När det ska kännas igen introlåtar kommer timmarna (snarare månaderna) framför datorspelet Sims väl till pass, liksom dem framför tv-serien House.

Allra bäst är bildfrågorna. Vi sätter både Ica Västs logga och namnet på såväl fiskedraget som kändisarna (Att känna igen Prinsessan Lilian är ingen match för webbisen, a.k.a hovreportern, grannlaget gissar Drottning Elizabeth, *fnys*). Campus Gotlands studentkår Rindis logga, ett murgröneblad, finns också med bland bilderna. Har quizledarna inspirerats av senaste numret av Ergo, där samma bild finns med?

Musiken och mikrofonvolymen är på tok för hög och det är inte bara vi som håller för öronen så snart en quizledare gör sig beredd att ta ton (som en av dem gärna gör lite för högt). Snart släpper vi prestigen och ber dem sänka, men någon större skillnad blir det inte – något som leder till upphackade samtal och en stor lättnadskänsla när vi med ringande öron lämnar lokalen för kvällen.

Vi tycker:
+ Riktigt bra och många frågor med bredd och variation. Alla i laget fick glänsa. Mysbelysning

- Ljudvolymen och trängseln i kombination med att quizet varade i 2.5 timmar gjorde det svårt att orka med. Därav trea i miljöbetyg.

Frågor: 5/5
Stämning: 4/5
Miljö: 3/5

Summa: 12


***

Opretentiöst och kort

Göteborgs nations tisdagsquiz klockan 20-21.30, 21 frågor (19 vanliga frågor och två med musik)

Göteborgs är ganska öde när vi dyker upp en timme innan frågesporten ska dra igång. Men enligt barpersonalen stämmer tid och plats bra. Så vi tar varsin nachotallrik, sätter oss snällt vid plastborden och ser på medan stället fylls. Varje ny kropp i den annars väl svala lokalen är, så att säga, varmt välkommen.
En gedigen förklaring av upplägg och regler gör att vi känner oss förberedda och med på tåget när det börjar rulla. Det är bra att redan från början kunna planera in vändor till bar och toalett redan från början.
Vi får även veta att maxantalet i varje lag är tre personer.
– Ni kan dela in er i två, föreslår en ledare som möter våra upprörda blickar.

Alternativet, för vi höra, är att spela utom tävlan.
– Vad var egentligen priset? vill en av ORGE:s vänner bli påmind om.
Efter intensiv överläggning bestämmer vi oss för att låta någon annan vinna brunchbiljetterna (vi minns en Göteborgsbrunch för ett år sedan när baconet tog slut så vi skyller på det istället för på att vi är för beroende av varandra för att delas upp.)

Kanske är det för att vi är så många som det går ganska bra poängmässigt. Vad “bolsjevik” betyder och vad kungsvatten består av? Vilket församling Helge Fossmo var pastor i och var “Boondock saints” utspelar sig? Vi vet Att räkna upp sju av den bibliske Jakobs söner är däremot knepigare – och inga halvpoäng delas ut för de tre vi lyckas klämma fram.
– Men Göteborgs ska väl vara lite av ett teologhäng?

Det har vi hört, så det är säkert sant. Nu står det även i tidningen.

Mikrofonens eko och den något deppiga belysningen för tankarna till en bingoafton i typ Orsa anno 1980. Klockan på väggen har stannat, om symboliken i det är positiv eller negativ är OGRE inte helt överens om (“...så tråkigt att klockorna stannar?”, “Nej, snarare att tiden har stannat för att man är evigt ung här ”).
Team OGRE n’ friends allra sportigaste vän kan inte delta vid quizet på Göteborgs på grund av fotbollsträning (för övrigt en orimlig ursäkt). Trots detta klarar vi en av två sportfrågor – vi vet vem Charlotte Kalla är men inte hur många sekunder man har på sig att göra “något move” i basket. (Att en av redaktörerna inledningsvis skrev “Hanna Kallur” istället för “Charlotte Kalla” är en fadäs vi dock helst vill glömma.)
Två musikfrågor blir det. Vi sätter i vilken film artisten Rebecca Scheja skådespelat, men missar namnet på Rebecca amp;Fionas debutalbum. (Finns ett outtalat Rebecca-tema här eller önsketänker vi eftersom vi gillar temaquiz?).

Allt eftersom kvällen fortlöper blir stämningen mer lik den i ett gymnasieklassrum en fredag. Quizmästarna försöker hålla ordning, hyschar och läxar upp snackare kring borden.
– Även när quizmästarna har fel så har vi rätt påminns vi inför rättningen, medan vi byter papper med grannbordet.

Efter en och halv timme är det hela avklarat, och innan vi beger oss snappar vi upp att det tjoande vinnarlaget skrapat ihop imponerande 16 av 21 poäng De är säkert teologer och Rebecca amp; Fiona-fans.

Vi tycker:
+ Opretentiöst och ingen hets quizdeltagarna emellan. Trevligt med paus och bra instruktioner.

- Begränsningen till tre i varje lag – vad var den bra för? Frågorna ledde inte till resonemang fram till rätt svar utan var oftast korta och raka.

Frågor: 3/5
Stämning: 3/5
Miljö: 3/5

Summa: 9


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…