Annons
Hur ska du fira valborg? Ergo tipsar om aktiviteter för alla smaker

Ergos guide till Valborgsvimlet


Ända in i kaklet-festare, traditionstrogen eller lite lugnare än de flesta? Vi har anpassade Valborgsguider för dig

Festprissen

nbsp;

Ända in i kaklet

Från det ena till andra spektaklet

Nation till nation i dagarna fem

Får förhoppningsvis hjälp att hitta hem

nbsp;

Morgon: Champagnefrukost och häng i Ekonomikumparken

Rota fram den fulaste och mest malätna gamla filten du har, alternativt ett lakan du inte längre har användning för eller, om du är riktigt satsig, en nedsutten soffa – alltså någonstans att parkera röven i några timmar när dagen invigs i Ekonomikumparken. Du ska såklart vara tidig så du får plats mitt i smeten – det ökar chanserna att träffa en ny festkompis (i huvudet med “champagne”-korken när det är dags att korka upp frukosten runt tiosnåret). Håll tummarna för att det inte regnar eller snöar (som det gjorde förra året). Prognosen just nu är 13 grader och klart till halvklart, så säkrast är att ta med en varm jacka och kanske till och med vantar om man ska vara stillasittande länge. Gå med andra ord all in på livslögnen “det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” för att hålla livsgnistan uppe i parken om ingen alkoholhaltig substans gör det åt dig.

nbsp;

Lunch: Mellanfest

Antingen hänger du kvar i parken eller så drar du på mellanfest hos någon som bor i närheten. Företrädesvis på Rackarberget. Däckningsrisken på mellanfest är dock hög så se till att få i dig något energirikt och kanske ta den där “varannan vatten” som du hört talas om. Om du är en rutinerad power nap:are kan mellanfesten vara ett ypperligt tillfälle att ta sig en liten tupplur på – men se upp så att den inte varar längre än max en halvtimme. Mången är de tappra valborgsfirare som stupat redan vid lunchtid när de bara skulle “vila ögonen lite”. Du vill inte vara den som missar hela valborg och vaknar upp klockan nio på kvällen med ett könsorgan i permanent bläck i pannan (ett inte särskilt originellt eller schysst grepp, men det är alltid något snille som kör en “vore det inte kul om…” och som av en händelse har med sig en permanent marker).

nbsp;

Eftermiddag: Champagnegalopp

Klockan 15.00 är det dags för det många valborgsrävar menar är det bästa på hela dagen, nämligen champagnegaloppen Traditionellt ska man springa från mösspåtagningen vid Carolina Rediviva till någon av de nationer som anordnar champagnegalopp, men de senaste åren har de flesta struntat i det där med mössa och galopp och hänger snarare på låset till nationen. Den rutinerade har såklart förberett och lagt sina värdesaker i en plastpåse innan de beger sig till galoppen, där precis allt kommer bli blött. Uppåt 40 000 flaskor mousserande vin kan gå åt under champagnegaloppens tre timmar och även om det mesta sprutas på varandra är det också vid den här tiden som flest personer omhändertas av polisen på grund av fylla. Så ta det lugnt och kom ihåg det där med “varannan vatten”. Skumpan betalar du styckvis på plats, så kom ihåg: cash is king/queen

De här nationerna anordnar champagnegalopp:

Stockholms

Snerikes

Östgöta

nbsp;

Kväll: Utgång

Förhoppningsvis hinner du hem en mellanfestsrunda till efter galoppen för dusch och klädbyte, på kvällen vankas nämligen utgång för de riktigt tappra. Finns inte så mycket att säga om saken, utgång är utgång helt enkelt och finns på bland annat:

V-dala (01)

Värmlands (04)

Norrlands (04)

Flustret, för de utan nationsleg (03)

nbsp;

Tröttnar man på inomhus finnas alltid…

Skogsrejvet vid Sten Sture-monumentet. De senaste två decennierna har det – med undantag för vid regn – nbsp;bjudit på mycket techno mellan tallarna. Någon utsatt starttid finns inte, men den som trillar in kring midnatt eller någon timme dessförinnan brukar vara rätt på’t. Det krävs lite mer klättring än vad klackskor tillåter och överlag rekommenderas ganska oömma kläder. Tar en halvtimme att promenera från stan.

Dagen efter: Majmiddag

De flesta nationerna anordnar majmiddag dagen efter valborg. Har du tur har du fått några timmars sömn i dig innan det är dags för lite välbehövligt käk, annars kan man ju gå direkt från efterfesten till middagen om man är riktigt hardcore. Det är en mer finstämd och lågmäld tillställning än valborgsfirandet, men ett måste som avslut för de som väljer att gå all in. Dessutom vill man ju skvallra av sig om gårdagen med kompisarna som man tappade bort redan vid champagnefrukosten.

Majmiddagen påbörjas vid lite olika tider beroende på nation, de flesta börjar 16.30, men många kör tidigare eller senare än så. Exakta tider för varje nation hittar du på valborgiuppsala.se/schema.

nbsp;

Traditions-lovern

nbsp;

Från att glo på studenter som ned för forsen far,

till sång om studentens lyckliga dar

Traditions-lovern krampaktigt i mössan håller fast,

från champagneskål till sillmål till majbål utan rast nbsp;

nbsp;

Morgon: Forsränningen i Fyrisån

Denna fyrtioårsjubilerande tradition är en absolut höjdpunkt och en bra plats måste paxas en bra stund innan klockan tio när flottarna börjar glida nerför ån.Efter att ha börjat som en vadslagning mellan två studenter har det blivit en av de mer välorganiserade återkommande inslagen under Valborg. Festligast för den lite skadeglada (alla, eller?) är att placera sig nära Kvarnfallet – en lätt match för de stabilare ekipagen, men en säker krasch för alla som mest satsat på flottens utseende utan att ta hänsyn till diverse fysiklagar.

nbsp;

Lunch: Sillunch

Som traditionsälskare går du givetvis igång på rå konserverad fisk i alla dess former och ska därför bege dig till någon av alla de silluncher som arrangeras runtom i stan. Förutom att flera nationer serverar denna sverigehögtidernas paradrätt går den även att få på Uppsala konsert och kongress. Där kostar måltiden förvisso ungefär dubbelt så mycket som på nationerna, men då ingår det i priset att man slipper känna sig som Uppsalas äldsta person om man är över 25 bast.

11.00 börjar vissa nationer servera sillunch, UKK slår upp portarna 11.44

nbsp;

Eftermiddag: Mösspåtagning i Carolinabacken

Utanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, prick klockan 15, åker studentmössan på. Från balkongen ser du Uppsala universitets rektor höja sin mössa i skyn. Alla i Carolinabacken vinkar tillbaka med eller utan studentmössan och jubel utbryter.

Med lite tur kan du innan dess lägga vantarna på en specialdesignad pin nedanför balkongen. Från 14.45 delas de ut – men först till kvarn gäller

En lycklig ägare av alla fem pins från åren 2011-2015 kan sedan hämta sin jubileumspin i Universitetshusets trapphall efter mösspåtagningen. Oavsett är Universitetshuset rätt plats att vara på just då för dig – eftersom Orphei Drängar sjunger in våren klockan 15.15. Kan du inte armbåga dig in i aulan kan du stanna utanför och lyssna från högtalarna.

nbsp;

Kväll: Vårhyllning vid Gunillaklockan

Procession, tal och klockringning Klockan 21 börjar traditionsälsakrens sanna favoritritual, intill slottet med utsikt över botaniska trädgården och halva Uppsala.

nbsp;

Den lugna

nbsp;

Varför trängas och stångas med hela stan

när man kan ha värsta softa dan’

hemma vid radion hörs Allmäna sången lika bra

och varför ta en sup när en glass sitter där den ska?

nbsp;

Morgon: Sovmorgon?

nbsp;

Lunch: Glass och lougemusik

En oas mitt i nationsuppsala hittar du som är mindre sugen på fist-pumpande champagnegalopp och mer sugen på loungehäng i GH:s trädgård. Där har de nämligen en glassbar från klockan 12 till 17 där man kan köpa glass (surprise, surprise), glassdrinkar, grillad mat och/eller bara ta det lugnt och lyssna på loungemusik. Om du har förköpt biljett till Kvalborgs-Klubben (men det har väl knappast den som vill ta det lugnt) är inträdet gratis, för övriga kostar det 20 kronor. Nationskort krävs.

nbsp;

Kväll: Firande i etern eller kring elden

Klockan 21 kan du slå på Sveriges radio p1 och lyssna på Valborgsfirandet från Gunillaklockan. Visst, du får inte titta på curator curatorum (ordföranden i nationernas samarbetsorgan) när han håller tal, men själva talet ska förhoppningsvis höras, liksom Allmäna sångens stämmor när de välkommnar våren.

Majbrasan i Gamla Uppsala tänds också vid 21, så vill du ändå ut “bland folk” (läs: småbarnsfamiljer) är det ett lugnt tips. Det brukar bli lite skönsång även där.

nbsp;

nbsp;

Bonuskategori:

Anti allt:aren

nbsp;

Dagen innan: Fly fältet

Eller, om du inte har råd eller ork att dra ifrån stan, bunkra upp med käk och dasspapper i hemmet så du slipper att ens sticka näsan utanför dörren.

nbsp;

Morgon/lunch/middag/kväll: Dra ner persienner och rullgardiner...

...och upprepa mantrat “det är bara en vanlig sketen torsdag”. Det är nästintill omöjligt att undgå valborg om man bor i Uppsala, men det går i alla fall att försöka stänga ute allt som hör högtiden till. Tänk zombiepandemi. Och om du lyckas överleva dagen utan att bli indragen i diverse flottfärder och socialt accepterad champagnevaskning kan det vara roligt att ta sig ut tidigt dagen därpå och strosa runt i förödelsen och låtsas att att du är den sista överlevande efter zombieinvasionen.

nbsp;



Annons

Annons

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…