Foto: Sara BorsiinNyttigt och lyxigt på Stockholms (till vänster), överväldigande utbud på Norrlands (överst till höger) och billigt och lugnt på Värmlands (nederst till höger).

Ergo testar: nationsfrukostar

Morgonstund har nationsfrukost i mund. Under några dagar förlade redaktionen sina morgonmöten till nationerna, och passade på att testa frukostarna.

Foto: Sara BorsiinMorgonstund har nationsfrukost i mund.

Nyttig mat och bra pluggmiljö

Stockholms nation Kl. 7.30-10. 45 kronor.

– Är Stockens nationsfrukost kvinnoseparatistisk? funderar vi på när vi har slagit oss ner vid ett hörnbord i det rum som finns i anslutning till baren.

Nej, men väldigt få män dyker upp just den här morgonen i alla fall. Vi tycker oss kunna räkna till max en handfull under den dryga timme vi hänger kvar. Rummet är halvfullt (eller halvtomt beroende på hur du är lagd) och fortsätter att vara det tills vi går därifrån, vilket gör att sorlet hela tiden håller sig på en lagom hög nivå.
Frukostbuffén är tjusigt uppdukad med en vit linneduk och ost och skinka “hotellvikta” på varsitt stort fat. Det känns som att de har lagt tid på att få allt att se inbjudande ut.

Müslin, som finns i ena änden av buffébordet, är nationsgjord och finns i två varianter: kanel/kardemumma och vanilj. Det fungerar utmärkt med de tinade hallonen som vi frikostigt skedar över våra yoghurttallrikar.
Frukosten känns över lag något nyttigare än den gjorde på de två andra nationerna; brödet är lite grövre, det finns lite fler grönsaker att välja mellan och müslin är lätt sötad (honung?), men inte översockrad som de fabrikstillverkade flingorna ofta är.

Som tur är finns det också kokta ägg, vilket tillåter oss tramsinstagramma om att vi är på (ägg)stocken och äter.
– Och det finns äggkoppar! utbrister en av redaktörerna som saknade det på Norrlands nation.
Några besökare sitter och frukostpluggar, vilket miljön definitivt tillåter: den som vill ha det extra lugnt kan dessutom gå in i rummet bredvid.

Avslutningsvis: Cred till den som satt ihop spellistan! Ljuva toner av Ted Gärdestad, First Aid Kit och Simon & Garfunkel strömmar ur högtalarna på tillräckligt hög volym för att nynna med utan att det blir pinsamt, men låg nog för att inte störa vårt samtal.

Vi tycker:

+ Det här är enda stället där personalen kommer och dukar av våra tallrikar och glas. Känns lyxigt!
Den sötsugna i sällskapet suktade efter någonting onyttigt.

Utbud vid vårt besök på Stockholms:
Två sorters mjukt hembakat bröd och knäckebröd.
Pålägg: Smör, färskost, hårdost, skinka, tomat, gurka, sallad.
Yoghurt (vanilj och naturell), filmjölk, havregurt, mjölk.
Två sorters egenrostad müsli och cornflakes.
Hallon.
Kaffe och te.
Två sorters juice (äpple och apelsin)
Kokta ägg (går att välja mellan lös- och hårdkokt).
Kaviar på tub.

 

                  ***
Bäst buffé och mysigast
Norrlands nation Kl. 8.30-10.30. 45 kronor

Studenter med datorväska och anteckningsblock i högsta hugg jäktar in mot Norrlands nations cafélokaler för att träffa sina studiekamrater, medan vi redaktörer sävligt droppar in en och en. Till skillnad från dem är inte vi här för att multi task:a genom att inmundiga frukost och samtidigt hetsigt plita ner de sista anteckningar som behövs innan kvart över nio-seminariet. Maten är målet för oss, något som vi är väldigt tacksamma över när vi får syn på den imponerande frukostbuffén. Till det facila priset av fyra och en halv guldpeng får man tillgång till detta hav av godsaker. 40 pix om man är norrlänning.

Från köket skramlas det hemtrevligt och musik på lagom volym står på i bakgrunden. För ett ögonblick störs vårt morgonmys av en golvputsmaskin i rummet bredvid men vi stänger försiktigt igen dörren och så är lugnet återupprättat. Ljudvolymen i lokalen höjs dock allt eftersom och når en nästan jobbig nivå, ganska många grupparbetande studenter verkar ha insett att detta är en bra plats att ses på.
På ett litet bord finns en hel löstebuffé,  och som kronan på frukostverket står ett våffeljärn bredvid buffén redo att användas (och en burk sprayfett så att våfflorna inte bränns, pluspoäng!) Vi avslutar frukosten med varma våfflor, grädde och två sorters sylt. En nypa vaniljsocker i våffelsmeten eller grädden hade gjort morgonen än mer fulländad.

Även veganen är proppmätt när vi går här ifrån. Det finns sojabaserad yoghurt och mjölkfritt smör. Visst sneglas det lite avundsjukt på kött- och mjölkätarnas ännu större utbud – men det här är helt klart att betrakta som vegan- och allergivänligt.

Vi tycker:
+ Imponerande utbud med hembakat bröd (ett med nässlor!) och spännande pålägg. Varm atmosfär och jättetrevlig personal. Känns prisvärt.
... Nästan svårt att välja?

Utbud vid vårt besök på Norrlands:
Många olika sorters bröd av varierande grovhet. Finns både hem- och fabriksbakat!
Pålägg: Flera sorters mjukost på tub, färskost, hårdost, salami, skinka, leverpastej, smör, marmelad, sylt, tomat, gurka, smörgåsgurka.
Filmjölk, yoghurt, soygurt, laktosfri mjölk.
Två sorters flingor (cornflakes och special) och müsli.
Kaffe och te (finns flera sorters löste att välja på)
Två sorters juice (äpple och apelsin)
Kokta ägg.
Våfflor med sylt och grädde.
Färsk vattenmelon.


                  ***

Billigt och lugnt

Värmlands nation. Måndag-torsdag, kl. 8-10. 30 kronor

Det är minst sagt lugnt i lokalen när redaktionen möts upp på Värmlands.
– Är vi på rätt plats?
Jadå. När vi väl kommer upp för trapporna slår doften av rostat bröd mot den hungriga testpatrullen. Tre andra sällskap är på plats när vi sömndrucket stapplar in i Värmlands stora förmak till baren, ni vet där nationens alla forna inspektorer inspekterar en från väggarna. Vi tar en mysig soffplats i ett hörn. En person från ett av sällskapen reser sig upp för att assistera oss i kassan där vi betalar 30 kronor för att få tillgång till frukostbordet, som är något frugalt och kontinentalt.

Kaffet är gott och juicen helt ok. Marmeladförpackningarna från Tyskland påminner om vandrarhemsfrukost utomlands, och det känns ändå lite mysigt. Här finns alla förutsättningar att bli mätt, men ett kokt ägg eller någon typ av frukt hade suttit fint som ett komplement. Den veganska redaktören blir lite besviken när det visar varken finnas vegetabilisk mjölk, fil eller margarin. (“Men det kanske har att göra med att de inte har hunnit få någon matleverans än efter påsk?”).

Vi har svårt att ta oss upp ur den mjuka soffan och masa oss till jobbet, men efter en rejäl påtår gör vi ändå det.

Vi tycker:
+ Rostvänligt bröd och en avancerad och snabb brödrost! Bra miljö för ett morgonmöte eller tidig pluggsession. Billigt! Kostar bara två tredjedelar av priset på de andra nationsfrukostarna.
Lite väl enkelt utbud, särskilt för veganen i sällskapet.

Utbud vid vårt besök på Värmlands:
Fyra sorters bröd – tre mjuka och ett hårt.
Pålägg: smör, ost, marmelad (olika sorter, singelförpackade), salami, gurka, tomat.
Lightyoghurt, tjockyoghurt, fil och mjölk.
Cornflakes och rice krispies.
Kaffe och te.
Två sorters juice (äpple och apelsin).