Annons
Är du sällskapssjuk och har mycket tid? Vill du bli berörd eller behöver du någonting lättsmält i korta avsnitt? Råd om livet? Ergos medarbetare ger sina bästa tips på sommarläsning.

Detta sommarläser vi


Ergoredaktionen och frilansskribenterna ger er sina boktips inför sommaren

nbsp;

Berättelsen om Pi av Yann Martel är en makalös historia om en pojkes långa färd över Stilla havet i en livbåt, som enda överlevande efter ett skeppsbrott. Den handlar om kampen för överlevnad, om ensamhet och vänskapen med en bengalisk tiger. Att inte säkert veta hur stor del av äventyret som faktiskt hänt på riktigt gör det än mer kittlande. Kan särskilt rekommenderas till ensamresenärer och fjällvandrare, vars egen resa kan speglas i boken och ge en ännu starkare läsupplevelse.

– Malin Eickhoff

nbsp;

Anna Karenina av Leo Tolstoy är den perfekta boken för den sällskapssjuke studenten med mycket tid i sommar. Anna Karenina är en mycket läsbar bok, och dess längd och stora mängd karaktärer gör att du aldrig känner dig ensam i sommar. nbsp;Det är intressant inblick i 1800-talets Ryssland och samhällsdebatten som pågick och samtidigt en klassisk kärlekshistoria. Följ med på allt från filosofisk veteskörd till parningsproblem på mazurkadansen Snart kommer du bry dig om karaktärernas mest banala bekymmer.

– Fredrik C Thor

nbsp;

Kära Liv och Caroline av Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli passar utmärkt för min kringflackande Vad ska jag egentligen göra med mitt liv? -sommar. Full av visdom (och en del dumheter, men man kan ju inte vara överens om allt) om livet, döden och kärleken. Avsnitten är lagom korta för att man ska hinna igenom ett innan man blir illamående på tåget, eller innan solen går i moln och man måste springa in.

– Sara Borsiin

nbsp;

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe var från början en radioföljetong som sändes sommaren 1976 innan den gavs ut som roman två år senare. Den har sedan dess varit en naturlig del i vår ungdomsbokskanon – med all rätt( ) – men håller även för vuxna som vill ha något lättläst att mala i sig på en kväll eller två. Det finns något nostalgiskt över boken redan när man läser den första gången. Jag vill inte spoila handlingen för de som inte har läst den utan nöjer mig med att säga att det finns ett mysigt mystiskt skimmer över boken som lämpar sig utmärkt för sommarläsning. Läses (eller lyssnas på – radioföljetongen finns som ljudbok och är regisserad av Kay Pollak) med fördel just i skymningen för att få den bästa upplevelsen.

Det var för övrigt den här boken som inspirerade mig att tvångsmässigt knapra salmiaktabletter på varje universitetstenta, därför att en av huvudkaraktärerna i Gripes roman, Jonas, gör just det när han behöver bli extra skärpt i sinnet.

Bubblare: För den som är sugen på något lite mer svårsmält vill jag varmt rekommendera författaren Charles Yus “How to Live Safely in a Science Fictional Universe” från 2010 som handlar om en tidsmaskinsreparatör som fastnar i en tids-loop. Perfekt för filosofen som inte känner för att stänga ner all tankeverksamhet bara för att det är sommar och ett måste för den som fascineras av tidsresor.

– Lina Svensk

nbsp;

Jag ska läsa Douglas Rushkoffs Present Shock, en bok om hur datorer, sociala medier, och internetuppslutningen påverkat våra liv. Den något kursiva läsning som jag hittills gjort verkar tyda på en hel del teknikpessimism och domedagskänsla. Så lite kul verkar det ju ändå. Boken har faktiskt hajpats upp en del för mig, som en sorts motpol till vårt annars så teknikglada samhälle. Men också som en tänkvärd och intressant bok. Är Present Shock värd all denna uppståndelse? Jag får väl se i sommar

– Axel Andersson

nbsp;

Älskade av Toni Morrison är boken för dig som vill bli berörd av det du läser i sommar. Sethe är en före detta slav som tillsammans med sin familj försöker överleva i den nya världen efter amerikanska inbördeskrigets slut. Detta försvåras av spöken från tiden som slav och på flykt som är den krympande familjen hack i häl. Morrison skapar bilder som hoppar från sidorna och ömsom slår och ömsom smeker; du kommer kanske som jag ofta lägga ifrån dig boken för att undslippa ett imponerat wow . Ibland är förskjutandet av berättarperspektiv svårt att hänga med i, men kämpar du på lär du dig de snirkliga berättarturerna. Du kommer att finna en resa värd alla svårigheter. Eftersom Älskade kräver viss eftertänksamhet och tid är den perfekt att ha som sommarprojekt och plocka fram lugna ljumna sommarkvällar tillsammans med ett glas vitt eller flädersaft.

– Sanna Svanström

nbsp;

För en sommar som spenderas kvar i Uppsala passar det med en smått surrelaistisk berättelse utspelad i Japan. 1Q84-trilogin skriven av Haruki Murakami tar en stund att komma in i men när du väl är där omfamnas du av en speciell stämning som står bra i kontrast till den svenska sommarens sol och värme.

– Shade Amao

nbsp;

Spår av Lena Sundström: För nästan fjorton år sedan, en kall vinterkväll i december 2001 för att vara exakt, fördes två män under mystiska omständigheter ut till Bromma flygplats. Senare framkommer att männen under brutala omständigheter flugits till den egyptiska säkerhetstjänsten – utan avvistningsbeslut eller vidare förklaring. Männen är tillbaka i klorna på den Mobarakregim och hot om tortyr de båda flytt ifrån. Genom att följa tre journalister på Kalla Fakta i deras ihärdiga och gränslösa jakt efter mer information, kommer det snart fram att ordern tagits på högre ort. I ett infekterat USA, bara några månader efter att flygplan kraschats in i World Trade Center, nbsp;har CIA stämplat männen som teorririster.

Journalisten Lena Sundström berättar historien många svenska politiker och diplomater gärna vill glömma. För de som gillar verklighetsbaserade deckare blir det därför inte mycket bättre än såhär. Boken är spännande och allmänbildande på samma gång, om än ibland lite väl romantiserade kring journalisterna och deras yrkesstolthet. Framför allt väcker Lena Sunström moraliska tankar om rätt och fel, i en tid där en händelse den 11e september, 2001 i USA för alltid kommit att skaka om världen.

... också tips på en serie:

Broad City, Comedy Central. Jag hoppas på en solig sommar. Men om en grå himmel väl skulle infinna sig, misströsta ej Broad City är en flippad, rolig och på vissa sätt kontroversiell serie som definitivt förgyller även de regniga sommardagarna. TV-seriens realtivt korta avsnitt (cirka 20 minuter) skildrar det liv komikerna Ilana Glazer och nbsp;Abbi Jacobson lever i New York. Serien är skriven samt regisserad av komikerna själva och bygger i mångt och mycket på deras egna liv, fast överdrivet. Kontentan tar sin utgångspunkt i de två vännernas olika personligheter, där Abbi är en till synes ordningsam och något neurotisk rutinmänniska och Ilana en promiskuös och cannabisälskande fuck the system-människa. Vissa har på helt felaktiga grunder jämfört serien med TV-serien ”Girls”. Det enda de har gemensamt är egentligen att båda utspelar sig i New York och har kvinnliga hududroller. Girls speglar känslor, relationer och kärlek på djupet. Broad City är bara hysteriskt roligt.

Många kortare klipp från serien finns på Youtube, jag kan starkt rekommendera ”To peg or not to peg?” eller ”Dog sitting”

– Ida Forsgren


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…