Annons

En bussresa bort


Kommer din hatt att hänga i Uppsala i sommar? Ganska snart kan det börja klia i kroppen efter att komma en bit bort från domkyrkotorn och Fyrisåns brus. Ergo tipsar om sex utflyktsmål för dig med tjock eller smal plånbok, som vill ta det lugnt eller dra ut på äventyr: allt på dagsutflyktsavstånd.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

FÖR KULTURIVRAREN

Linnés Hammarby

Hammarby köptes av Carl von Linné 1758 då han behövde en lantlig idyll att fly till för att nbsp; få en paus från Uppsalas stress (om det var studier eller festande som skapade stressen förtäljer inte historien). Här kan du få dig en guidad tur i bostadshuset, ta en fika på caféet eller bara strosa runt i trädgården där det fortfarande frodas växter som Linné själv satte i jorden.

Var? 15 kilometer utanför Uppsala. Du tar dig hit med cykel, bil eller buss 102 alternativt 186, som går mellan Uppsala och Knivsta.

När? Juni-augusti: tisdag-söndag 11-17. Midsommarafton stängt. Bostadshuset är endast öppet vid visningar: klockan 11.30, 12.30 (på engelska), 14.30 och 15.30.

Vad kostar det? 60 kronor, från 18 år.

Mer information.

nbsp;

Lennakatten

Se Uppland från tåget Med Lennakatten kan du ta dig från Uppsala på museijärnvägen Upsala-Lenna Jernväg på en dagsutflykt. Du kan åka tåg hela dagen eller hoppa av någonstans längs vägen och utforska platser som Fjällnora eller Almunge. Tror du att du blir rastlös av att följa ett spår hela dagen, låst vid att sitta på ändalykten? Då kan du ta med dig cykeln och återvända till Uppsala eller fortsätta färden på den.

Var? Du kan åka från Uppsala till någon av de många hållplatserna eller köpa en heldagsbiljett.

När? Tabell för de olika utflyktstiderna finns på lennakatten.se

Vad kostar det? En heldagsbiljett kostar 220 kronor. På hemsidan finns prisuppgifter för varje hållplats.

Mer information.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

FÖR ADRENALINJUNKIEN

Upplands Paintboll- amp; Äventyrspark

Här kan lagandan utvecklas och tävlingsinstinkten sättas på prov. På Upplands Paintboll amp; Äventyrspark finns förutom paintboll även skytte och mångkamp samt löftet om en adrenalinstinn dag.

Var? Fjällnora friluftsområde, cirka 15 kilometer från Uppsala.

När? Kontakta bokningen för mer information om tider.

Vad kostar det? Grundpaket paintboll 250 kronor per person (minst 8 personer). Fler priser finns på hemsidan.

nbsp;

Äventyrsbadet Kokpunkten

Beläget i det gamla ångkraftverket i Västerås ligger Sveriges första actionbad Kokpunkten. Utspritt över inte mindre än åtta våningar finns allt för dig som vill få adrenalinet att rusa i olika attraktioner: men också en relaxavdelning för dig som bara vill slappa lite i en pool eller sitta en stund i bastun.

Var? Femton minuters promenad från Västerås station dit du tar dig med expressbuss 773 på en dryg timme.

När? Måndag - fredag 11- 21, lördag - söndag 10 - 20.

Vad kostar det?
Måndag - torsdag 145 kronor actionbad, 220 kronor relax, 245 kronor för bådadera. Något dyrare på helgen.

Mer information


nbsp;

FÖR SLANTVÄNDAREN

”Det blir en dag på stranden ”

Det kanske ultimata sommarnöjet för dig med kort om cash. Allt som behövs är tålamodet att vänta på en varm sommardag, sedan är det bara att ge sig iväg Många badplatser finns på cykelavstånd men det går även bussar för en hyfsat billig peng. Tar du med eget käk kan du komma undan utan att lägga ut någonting alls, men har du lite rummelpengar finns det badplatser som har allt från restaurang till minigolfbana och glass-späckad kiosk.

Var? Exempel är badplatserna runt sjön Trehörningen i Fjällnora eller Hammarskogs friluftsområde, men Uppland är fullt av badplatser av alla sorter.

När? När som helst

Vad kostar det? Allt från gratis där du fixar allting själv eller några hundralappar om du vill åka buss, äta mat och glass eller minigolfa.

Mer information

nbsp;

Besök naturen

Via Upplandsstiftelsen kan du få massor av tips om olika naturreservat och andra smultronställen i hela Uppland. Vad sägs om att besöka en hantverksby eller se Upplands grövsta tall? Ta dig en titt på Upplandsstiftelsens hemsida eller släng planeringstankarna åt sidan och bara kasta dig ut i skog och mark och se vart vinden för dig

Var? Hantverksbyn ligger vid Ulva Kvarn (8 kilometer norr om Uppsala) och Upplands grövsta tall hittar du i Kronparken (cirka 2 kilometer söder om Uppsala).

När? Eventuella öppettider finns på till exempel Upplandsstiftelsens hemsida, men naturen har ju oftast öppet.

Vad kostar det? Varierande, men ofta inte mer än vad du behöver betala för att ta dig dit.

Mer information


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-25 10:57
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…