Annons
Det finns mycket du kan göra för att minska din negativa inverkan på miljön.
Foto: Jenny Högblad

Rädda världen mellan föreläsningarna


Isarna smälter, koldioxidhalten i atmosfären är rekordhög och mark och vattendrag blir surare för var dag som går. Som enskild individ är det lätt att känna sig maktlös inför fördärvet av miljön, men alla kan göra något. Ergo tipsar om vad du kan göra för att bidra till en ljusare framtid utan att det bränner hål i fickan

nbsp;

Välj ekologiskt och närproducerat efter säsong
Ekologisk mat innehåller bra mycket mindre kemikalier och närproducerad mat minskar utsläppen ytterligare. Säsongsvaror är dessutom ofta mycket billigare. Bor du nära Coop forum i Boländerna är ett tips att kolla in deras ”knasiga grönsaker” – alltså grönsaker i udda och ”fula” former som, istället för att slängas (vilket de allra flesta matgrossister gör) säljs med 25 procents rabatt.

nbsp;

Släng inte läkemedel
Spola inte ner läkemedel i toan. Släng det inte heller i hushållssoporna. Överblivna läkemedel lämnas in på apotek. Man återfinner mängder av läkemedel i naturen vilket påverkar ekosystemet.

nbsp;

Bikarbonat bättre och billigare
Strunta i alla kemikalier när du städar. Bikarbonat och ättika fungerar som substitut för de flesta kemikalier. Till exempel kan du rengöra nästan hela badrummet med ättika, och tillsammans med bikarbonat fungerar det utmärkt som avloppsrensare när kökshon kloggat igen. nbsp;

nbsp;

Återvinn
Oavsett hur gärna du vill elda upp dina kompendier när du är klar med kursens sista tenta – återvinn papperna istället Kontakta din lokala hyresgäst- eller bostadsrättsförening och bidra till att fastighetsägaren har ordentliga återvinningsstationer och sortera soporna.

nbsp;

Laga storkok ihop
Gör storkok och laga matlådor. Frys in om du inte hinner äta upp allt Bor du i studentkorridor eller nära dina vänner så varför inte laga mat ihop? Då använder man också mindre än halvfabrikat.

nbsp;

Stäng av standby
Även om dagens apparater drar ganska lite el vid standby så har Energimyndigheten räknat ut att 10 procent av hushållens energikonsumtion utgörs av förbrukning vid standby. Så stäng av elektroniken

nbsp;

Välj bort spriten
Det går åt mängder av vatten och råvaror för att tillverka sprit. För att tillverka en liter etanol krävs 2,65 kg vete (cirka 100 miljoner liter etanol tillverkas från vete varje år i Sverige) samt enorma mängder vatten. Även andra drycker så som juice kräver många liter vatten i tillverkningen. Ska du dricka alkohol, välj hellre ett närproducerat ekologiskt öl. Håll dig annars till kranvatten.

nbsp;

Palla äpplen
Kolla in hemsidor som pallafrukt.se där privatpersoner/företag kan lägga ut annonser om de har frukt över. Man kan även gå ut i skogen för att plocka bär och svamp.

nbsp;

Använd naturliga produkter
Badrummet är det rum i hemmet som innehåller flest kemikalier. Byt ut balsamet mot äppelcidervinäger, ta bort sminket med kokosolja och gör egna ansiktsmasker med honung och kanel. Hårinpackningar kan man göra med ägg och mandelolja fungerar utmärkt som hudkräm. Du blir len som en bebis Glöm inte att välja ekologiska varor.

nbsp;

Fortsätt cykla
Just nu satsar Uppsala kommun på att bli en säkrare cykelstad. Bra för oss studenter som oftast redan cyklar. Om alla i Sverige skulle cykla skulle hushållsavfallen minska med 5 procent, vilket motsvarar 300 000 ton koldioxid.

nbsp;

Minska på köttkonsumtionen
Kväve- och fosforutsläppen minskar om djur som föds upp med odlat foder minskar. Det går dessutom åt 16 000 liter vatten per kilogram nötkött. Om du inte vill bli vegetarian, så välj en eller två dagar i veckan som du skippar köttet.

nbsp;

Inte halvfulla tvättmaskiner
Har du lite smutstvätt? Tvätta ihop med din granne. Du sparar vatten och får avlastning med tvättningen. Tänk på att tvättmedlet ska vara miljömärkt, eller använd även här bikarbonat som tvättmedel och äppelcidervinäger som sköljmedel.

nbsp;

Utnyttja frysen
Istället för att slänga bär, spenat och överblivna matrester – frys in dem och ät vid ett annat tillfälle. Matvaror klarar sig flera månader i frysen. Köp säsongsvaror och frys in till nästa säsong.

nbsp;

Köp second hand
Att tillverka ett par jeans kräver ännu mer vatten än vad kött gör. Köp istället de produkter folk redan gett bort och bidra till en bättre miljö. Man minskar risken för att kompisen har samma plagg och balkläder blir betydligt mycket billigare. Nationer så som Kalmar och Gästrike-Hälsingland brukar ha loppis och klädbytardagar.


Annons

Annons

nbsp;»Det är viktigt att tänka kritiskt och att vara försiktig vad gäller påverkan av reklamen. Ifrågasätt vad du verkligen behöver och tänk på förbrukningen istället.«

Kevin Bishop, professor vid Institutionen för geovetenskaper, Centrum för hållbar utveckling, förklarar att man bör tänka på reklamen man utsätts för idag.

» Man kan se en tydlig
ökad halt av ämnen som till exempel fosfor, vilket tyder på att staden förorenar vattnet. Många åtgärder måste göras kommunalt, men klart det finns mycket alla kan göra.«

Gunilla Lindgren på naturmiljöenheten på Länsstyrelsen berättar att tester har gjorts på Fyrisån där man jämför föroreningar före och efter att vattnet i ån har runnit igenom
Uppsalas stad.

Man räknar med att Uppsala till år 2020 endast kommer att ha uppnått 2 av 15 miljömål.

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…