Annons
Från Valborgsfirandet i Ekonomikumparken förra året. Om vädret blir lika okej i år återstår att se.
Foto: Lina Svensk

Fest, flottar och finkläder


Valborg är för många studenter årets största händelse, full av mat, fest, musik och dans. Det är en festival utan dess like som får Uppsala att leva upp i en festivalyra som varar i flera dagar. För den nye studenten kan Valborg kännas som en oas av möjligheter och händelser. Spännande, roligt och kanske även lite läskigt. Var ska en vara? Vad får en inte missa? Var ligger ens Ekonomikumparken? Misströsta inte. Här kommer en guide till en del av det som händer bland nationerna och i staden.

» Skvalborg (torsdag 28/4)
På Västgöta nation börjar festligheterna på skvalborg, redan två dagar innan självaste valborgsafton. Då slås både trädgård och sal upp för Tirolerborg Ute som inne serveras öl i stop och bratwurst samt apfelstrudel kommer säljas i mängder.
Sugen på trädgårdshäng utan tyska ompa-toner? Värmlands nation bjuder på sitt klassiska Garden Party där en kan sitta både inomhus och utomhus för att avnjuta mat och dryck. Senare under kvällen kommer det bjudas på livemusik då Little Jinder står för underhållningen.

» Kvalborg (fredag 29/4)
På kvalborg drar festligheterna igång ordentligt. Östgöta nation slår upp portarna till festikvalborg, en heldagsfestival med livemusik, foodtrucks, spel och musik. Oavsett om intresset lutar åt dryck, mat eller dans finns det garanterat någonting för alla.
För den som vill ta en paus från dansandet och svalka sig med något annat än en öl har Gästrike-Hälsinge nation öppnat Ghlassbaren. Där kan den varme och svettige välja på en mängd olika svalkande alternativ, allt ifrån vanlig glass till moonshine slushies.

» Valborg (lördag 30/4)
Nu smäller det. Uppsala kokar. För den morgonpigge finns ingen anledning att inte vara uppe med tuppen och hitta en bra plats vid Fyrisån för att beskåda den årliga forsränningen som anordnas av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Utanför Ångströmslaboratoriet har forsrännarna under en vecka av slit byggt ihop egna flottar som ska föra dem ner utan att trilla i. Det brukar gå sådär.
Sugen på lite vårig sillunch? På både Västgöta och Kalmar serveras en sillunch för den hungrige, komplett med snaps och allt annat en kan tänkas vilja ha.
Efter detta får en inte missa mösspåtagningen vid Carolina Redeviva. Rektor för universitetet håller tal och sedan tar hela backen gemensamt på sig sina studentmössor och springer vidare till festligheterna.
Vad händer sen då? Jo, här flödar alternativen. Östgöta och Värmlands med flera bjuder på champagnegalopp. Är detta inget som önskas kan en ansluta sig till folkmassan i Ekonomikumparken. Här samlas tusentals människor under dagen för att umgås, dansa, sjunga och festa från tidig morgon till sen kväll.
Det finns även flera nationer med pub som vanligt, och både Östgöta, Norrlands och Värmlands har sina dörrar öppna ända till 04.

» Finalborg (söndag 1/5)
För den som orkar pågår festligheterna även under söndagen. Flera nationer bjuder till majmiddag, den kanske mest härliga sittning som en kan besöka. På Gästrike-Hälsinge varar den hela dagen, och på Västgöta, Kalmar och många fler startar den på kvällen.
Så vare sig en gillar fest och hög musik, god mat och fina kläder eller soft häng i trädgården så kan en uppleva allt och lite till under ett valborgsfirande i Uppsala, och om alternativen blir för många och stressen blir för stor räcker det med att flanera genom staden så kommer en garanterat hitta någonting fantastiskt. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…